Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del Campus Catalunya de la URV

«La universitat se sustenta en el treball precari!»: part del professorat de la URV reclama millors condicions

Denuncien una dependència absoluta dels docents associats | Aquest dijous està convocat un nou Consell de Govern

Imatge del Campus Catalunya de la URV
Imatge d'arxiu del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili. | Àngel Ullate

«Volem denunciar la precarietat laboral  a la qual està sotmès bona part del personal de la URV i expressar la nostra preocupació pel fet que[...]es proposin mesures que retallen  encara més les condicions laborals de les treballadores». És un dels fragments més crus de la denúncia pública que ha fet part del professorat de la Universitat Rovira i Virgili, organitzat sota el paraigua del col·lectiu 'Precàries URV', per tal de denunciar la  fragilitat laboral i salarial que pateix un sector dels docents de la institució.

El col·lectiu, espontani i que inclou professors de diverses branques d'estudis, subratlla que «és dolorós però necessari reconèixer que la universitat  pública se sustenta sobre el treball precari  i temporal», i dirigeix la reivindicació de dignificar la seva tasca als responsables de la Rovira i Virgili  i a les administracions superiors de les quals depèn el seu finançament, tal com ha denunciat en múltiples ocasions la rectora Figueras.

Docents de la Rovira i Virgili denuncien que les condicions laborals i salarials de molts companys són «molt precàries»

El sector crític del professorat de la URV denuncia, però, que «la degradació  de les condicions laborals i la pèrdua de qualitat educativa» van de la mà amb decisions com la d'incrementar la càrrega docent del professorat investigador amb el salt de 24 a 32 crèdits a impartir. Asseveren que «aquesta mesura és perillosa, perquè és presenta amb l'objectiu de reduir costos i d'acomiadar personal» en convertir molts professors associats en prescindibles  i absorbir les seves funcions en les mans del professorat a temps complet.

'Precàries URV' lamenta que «valorar la recerca  no ha d'implicar penalitzar la via docent, perquè això encara dificultarà més poder fer recerca». Insisteixen que són més que comprensius amb la mala situació econòmica de la institució pública, però retreuen amb duresa l'organització interna d'una universitat amb una estructura de personal que trontolla. «La URV és la universitat catalana amb més professorat associat  i que, a més, els assigna una retribució més baixa», asseguren amb les dades del 2018 a la mà, en què més del 63% del professorat de la  Rovira i Virgili pertanyia a aquesta categoria.

Més del 60% del professorat de la URV estava en condició d'associat l'any 2018

Els docents que encapçalen la protesta subratllen que «becaris, investigadors predoctorals i postdoctorals, associats, col·laboradors, visitants o interins» són els més afectats per la precarietat estructural, i exigeixen que el pròxim Consell de Govern de la URV marqui camins per «avançar cap a l'estabilització i la regularització» d'aquesta borsa de docents amb unes condicions laborals i salarials «del tot insuficients».

Pla detall de la façana d'una facultat de la URV
La URV és la universitat pública de les comarques de Tarragona | Àngel Ullate

En un dur comunicat que han fet públic a través de les xarxes, el col·lectiu  'Precàries URV'  també reclama amb urgència que la URV segueixi les passes d'altres universitats del país i «renovi de forma automàtica els contractes temporals dels professors que els acabaven en aquest període excepcional» per tal que no es perdin aquests llocs de treball de cara al pròxim curs acadèmic, i també demanen a l'equip rector esforços per «compensar  les despeses accessòries», econòmiques i laborals, que el teletreball  ha suposat per a aquest professorat precari durant el darrer trimestre.

«Entenem la universitat com un servei públic i democràtic al conjunt de la societat, i[...]no trobem oportunes les anàlisis que se sustenten en criteris merament econòmics o empresarials  per redefinir la política del personal docent i investigador o el personal d'administració i serveis», retreuen. Segons ha pogut confirmar TarragonaDigital, el col·lectiu no descarta mobilitzacions  en cas que la situació actual envers les condicions laborals i econòmiques del professorat més vulnerable  no presenti símptomes de millora.