«Hem arribat a una situació crítica, ens estem asfixiant!», ha alertat la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras, en referència a la crisi de finançament que estan notant en els darrers anys les universitats públiques catalanes. En una entrevista al programa Els Matins de TV3, la màxima responsable de la URV ha lamentat que «des del 2010 hem perdut el 16% del nostre pressupost, mentre el personal docent i la demanda d'alumnes han anat en augment». «Els nostres recursos són molt limitats, estem en una situació d'urgència», ha reivindicat.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
La Rovira i Virgili té uns pressupostos congelats fins al 2020 de poc més de 100 milions d'euros, tot i que més del 70% va directe a pagar les nòmines del personal. Figueras ha posat l'accent en el poc marge de maniobra que li queda al centre, i ha criticat que «hem de triar a l'hora d'invertir en laboratoris, o en infraestructures, o en reparacions...». Aquest cinturó econòmic, que cada cop estreny més, ja va obligar a aturar les obres de la nova Facultat d'Educació al Campus Catalunya fa uns mesos per «no veure clar si la podríem pagar». Per poder enllestir els treballs, la URV necessitava 7 milions d'euros de la Generalitat que no han arribat.
Per manca de recursos, la URV ha aturat les obres de la nova Facultat d'Educació
«El que no farem és invertir per veure una estructura buida i sense poder-li donar servei», ha explicat. En lloc de construir l'edifici nou, la Rovira i Virgili ha optat per una operació molt més econòmica: renovar les principals mancances de l'actual facultat de Sescelades i, durant els pròxims dos o tres anys, fer una rentada de cara a l'antic edifici. La nova facultat a tocar del Campus Catalunya, herència de l'anterior govern del rector Ferré, segueix i seguirà aturada.
Per a desencallar l'operació, els pressupostos de la URV depenen de la generositat dels pressupostos de la Generalitat: immòbils i congelats des de l'any 2017. Amb els números actuals, les universitats reben una suma de 42 milions per fer front a la difícil situació econòmica part del govern català. En cas que s'aprovin els actuals, la xifra s'ampliaria a 72, tal com ha confirmat la directora general d'Universitats, Victòria Girona.
María José Figueras: «Em preocupa molt el relleu generacional al professorat»
La rectora també ha alertat d'una segona variable que pot fer trontollar el futur de la universitat pública de Tarragona. «Em preocupa molt el relleu generacional al professorat, perquè hi ha molta gent preparada que no té plaça docent i no es pot incorporar en condicions com a docent», ha lamentat. Això implica augmentar el professorat associat, en unes condicions econòmiques sovint precàries, i no garantir un relleu als professors i investigadors que estan a punt de jubilar-se.
«Ens temem que això pugui fer trontollar la qualitat del sistema públic d'universitats de Catalunya», ha insistit la rectora, amb el suport d'altres caps visibles del món universitari català com el rector de la UB. El principal temor és que l'afectació en la qualitat de la docència i la recerca d'aquests centres es vagi accentuant de forma progressiva. «Reclamem a la Generalitat que les universitats entrin de ple en l'agenda política, perquè existeix el risc que aquesta situació crítica esdevingui, en uns anys, del tot irrecuperable», ha afegit a l'entrevista el rector de la UB.