Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Depuradora on s'observen els efectes de llençar tovalloletes al vàter

El Govern vol posar punt final a les tovalloletes d’un sol ús que es llencen al vàter

La Generalitat inicia una campanya per frenar aquest problema. Es calcula que cada persona llença un quilo i mig de tovalloletes al vàter al llarg d’un any

Depuradora on s'observen els efectes de llençar tovalloletes al vàter
Depuradora on s'observen els efectes de llençar tovalloletes al vàter | @premsaAMB

 

El Govern de la Generalitat vol posar punt final a les tovalloletes d’un sol ús i altres residus d’higiene personal que es llencen pel vàter cada any i que estan generant un autèntic problema mediambiental. Com a mesura, el Departament de Medi Ambient de l’executiu ha divulgat un  vídeo a través de les xarxes socials, per tal de conscienciar al ciutadà que les tovalloletes i altres residus d’un sol ús no es degraden i embussen les depuradores.

En el vídeo ‘Estem creant un monstre, i això no és cap pel·lícula’ s’observen quines són les causes i les conseqüències del llançament de tovalloletes pel vàter. La campanya que ens transmet aquest vídeo també té com a missió fer arribar el missatge a través d’un so com si fos una filmació d’una pel·lícula de terror.

 

1,5 quilos de tovalloletes a l’any per persona al vàter

Les tovalloletes són la causa principal de l’embussament de les depuradores i, segons dades de la Generalitat, cada any els habitants de Catalunya llencem 1,5 quilos de tovalloletes al vàter per persona.

No obstant, no s’ha de deixar de banda que altres residus també són causants d’aquesta greu contaminació. Els bastonets de les orelles, les compreses o tampons i els cotonets, també embussen les depuradores.

A l’Àrea Metropolitana de Barcelona es van recollir 4.000 tones de tovalloletes llençades pel vàter l’any 2017. A les depuradores de Lleida es van recollir 247 tones de tovalloletes el mateix any, i a la ciutat de Manresa, capital del Bages, cada any s’obtenen 17 tones.

Damià Calvet, Conseller de Territori i Sostenibilitat, va assegurar: «Aquests residus contaminen el nostre entorn i provoquen danys en les espècies animals que habiten en els nostres rius i mars. Aquells residus d’higiene íntima i personal que s’aboquen al vàter no es degraden i provoquen embussos a la xarxa de sanejament».

El Conseller Calvet en la roda de premsa de presentació de campanya 'Estem creant un monstre'
El Conseller Calvet en la roda de premsa de presentació de campanya 'Estem creant un monstre' | ACN

 

Un problema que afecta tota la UE

Aquests residus no només generen un impacte ambiental, també provoquen un impacte econòmic.  Es va realitzar un estudi sobre el tractament en una depuradora de tovalloletes i altres residus a tota la Unió Europea. Es va calcular que aquest tractament tenia un cost de mil milions d’euros.

També et podria interessar...