El Corpus 2020 arriba a Reus amb les modificacions habituals en la situació actual. Entre aquest dijous 11 de juny i el diumenge dia 14, totes les activitats que s'han mantingut al programa s'han hagut d'adaptar a les mesures decretades arran de la pandèmia de Covid-19.
Segons explica el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, «l'Ajuntament ha estat treballant de forma paral·lela amb l'Arxiprestat de Reus per a la celebració del Corpus 2020, reconvertit per preservar la salut i la seguretat de la ciutadania».
Aquest treball ha buscat «perfilar un programa que mantingui l'essència d'aquelles activitats més solemnes i que formen part de la celebració». Des de l'Ajuntament es vol que, malgrat l'excepcionalitat, el Corpus d'enguany «tingui una crida especial al guarniment de la festa i, per aquest motiu, es convida a tothom a guarnir amb banderes, domassos i altres elements els balcons de la ciutat per donar més relleu a la celebració del Corpus».
Com passa a Reus quan Corpus cau poc abans de Sant Pere, la regidoria de Cultura convida tothom a convertir-lo en una prèvia de la Festa Major, que també viurà canvis molt significatius. Per fer-ho, des de l'Institut Municipal Reus Cultura es fa una crida a enregistrar un vídeo en horitzontal interpretant almenys un fragment de La Cúmbia de la Festa Major i enviar-lo a suport.festes@reuscultura.cat.
Per Sant Pere es farà públic el muntatge amb totes les gravacions que s'hagin rebut. També dins del programa de Sant Pere, el dia 27 de juny a les 12 del migdia se celebrarà un concert des dels balcons, terrats i espais oberts d'aquelles persones que hi vulguin participar interpretant El ball de la Cadeneta que es facilitarà des de Cultura.
El programa de Corpus 2020 a Reus
Dijous 11 de juny
9:30 h, des del Campanar, Toc de Festa, a càrrec dels membres dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat.
10:00 h, a les xarxes socials de Reus Cultura, taller de treballs manuals Fes ballar els gegants! A través d’un tutorial podreu realitzar, amb diversos materials, un autòmat per fer ballar els Vitxets.
10:30 h, a les xarxes socials de Reus Cultura, l’Ou com Balla. Aquest antic enginy que deixa tothom embadalit es podrà contemplar durant tot el dia.
16:00 h, des del Campanar, Toc de Festa.
17:00 h, a les xarxes socials de Reus Cultura, taller de gastronomia Aprèn a fer la coca amb cireres. El Forn Sistaré us ensenya una senzilla recepta tradicional, típica de Reus, que podeu fer a casa, dins el cicle GastroCultura.
Divendres 12 de juny
10:30 h, a les xarxes socials de Reus Cultura, durant tot el dia, l’Ou com Balla.
17:00 h, a les xarxes socials de Reus Cultura, taller de treballs manuals Fes la catifa de Corpus! Elaboreu, amb diversos materials, una catifa dissenyada per vosaltres mateixos!
Dissabte 13 de juny
10:30 h, a les xarxes socials de Reus Cultura, durant tot el dia, l’Ou com Balla.
12:00 h, des del Campanar, Toc de Festa, que anuncia la vigília de la festivitat de Corpus.
18:30 h, a les xarxes socials de Reus Cultura, el Canó de les Festes. Els músics del Canó ens conviden a realitzar les nostres pròpies canonades amb versos, música i sàtira. Durant la festa major podrem gaudir de les propostes rebudes.
21:00 h, al Canal Reus TV, emissió del programa Gaudeix la Festa, centrat en els actes del dissabte de Corpus, amb la ballada de la Mulassa i els Gegants i l’actuació dels Bous de Foc.
Diumenge 14 de juny
10:00 h, des del Campanar, Toc de Festa.
10:30 h, a les xarxes socials de Reus Cultura, durant tot el dia, l’Ou com Balla.
12:30 h, al Youtube de l’Arxiprestat de Reus, celebració de la missa des de la Prioral.
18:25 h, a les xarxes socials de Reus Cultura, emissió del fragment de la professó de Corpus de 1929 de la pel·lícula Reus, sus fiestas y monumentos, d’Antoni Martra i Amadeu Valveny.
18:30 h, al Canal Reus TV i a les xarxes socials de Reus Cultura, Solemne Ofici, celebració de la missa concelebrada des de la Prioral de Sant Pere. A continuació, i precedida pel Toc General de Festa, Professó de Corpus per l’interior del temple. El prior amb el Santíssim recorrerà la nau central amb l’acompanyament musical d’una formació tradicional i l’orgue, que interpretarà una suite amb les melodies del toc de professó, els nanos, la Mulassa, els gegants i l’Àliga; una nova composició d’Albert Galcerà.