El PSC de Reus ha dividit el seu programa electoral en quatre eixos que, aquesta setmana, vol anar explicant detalladament. Aquest dilluns ha començat amb el capítol 'Gaudir més', una manera d'englobar les propostes dels socialistes que vagin destinades a millorar la vida de la ciutadania reusenca en l'àmbit de l'oci —pensat per a tothom i sense barreres—, el teixit associatiu, i la joventut i la vellesa actives.
Amb la cultura com a motivació principal, el cap de llista socialista, Andreu Martín, ha afirmat que «volem finalitzar la decadència cultural de la nostra ciutat i recuperar-ne la capitalitat». Ha etzibat al govern actual i, en concret, a l'equip de Carles Pellicer, que són responsables de «vuit anys de decadència contínua», i que el PSC té intenció de posar-hi punt final i començar a fer les coses de manera diferent.
A grans trets, la proposta electoral dels socialistes de Reus és planificar la cultura de la ciutat «amb la participació de tots els sectors i tots els seus actors». «S'ha girat l'esquena a moltes entitats que han trucat a la porta i se'ls ha tancat», assegura, i critica que, fins ara, la programació cultural reusenca no era fruit d'un treball de planificació, sinó d'una suma d'iniciatives concretes i independents les unes de les altres.
Recuperar la gestió municipal de Cal Massó
El seu objectiu és concebre la cultura de Reus i la seva programació des d'un punt de vista transversal, amb l'opinió i la implicació del teixit cultural que, ara mateix, ja desenvolupa activitats, però també d'aquell que no les ha pogut posar en marxa. «Per aconseguir tot això no es pot fer amb aquesta suma d'iniciatives, algunes vinculades al caprici dels gustos culturals de l'alcalde o de la regidora, per molt que puguin ser encertats.»
«Si jo sóc alcalde», ha afegit, «estic segur que molta gent en sap molt més que jo de moltes coses; l'important és posar-te al costat d'aquesta gent», ha sentenciat. Dins de l'apartat de 'Gaudir més', el PSC de Reus proposta tornar a assumir des de l'Ajuntament la gestió de Cal Massó, avui en dia duta a terme per una empresa externa a través d'un concurs públic. Andreu Martí afirma voler evitar que, com ha passat darrerament, l'espai quedi tancat entre que acaba una concessió i comença la següent.
El manifest dels Artistes Visuals Contemporanis
Tal com ha recordat Andreu Martín, Cal Massó ha estat objecte de reivindicació per part del col·lectiu Artistes Visuals Contemporanis de Reus. Van fer arribar un manifest als partits polítics amb la seva radiografia d'aquest àmbit a la ciutat de Reus i van apuntar algunes actuacions per redreçar una situació que consideren «desoladora» a causa de «la crisi i el desinterès de la política de la ciutat en la desarticulació del sector artístic professional».
La proposta de Cal Massó ja figurava al programa electoral del PSC de Reus, però la resta, ha assegurat Martín, també se les fan seves i es comprometen a executar-les en cas d'aconseguir governar la ciutat. Al llistat dels Artistes Contemporanis hi ha mitja dotzena de propostes, com el lliurament bianual de beques i premis d'arts visuals, l'actualització de la col·lecció del ram del Museu de Reus, o la creació d'un Consell Assessor d'Arts Visuals que pugui incidir entorn les polítiques culturals.
Actuacions paral·leles i complementàries
Martín vol potenciar que les entitats de Reus estableixin la paritat en els seus càrrecs directius i impulsar una targeta jove de Reus amb descomptes per al transport, els aparcaments o les entrades d'alguns actes. En la mateixa línia vol actuar amb les famílies monoparentals, a les quals vols equiparar els ajuts que reben amb les famílies nombroses.
L'objectiu és que puguin accedir a les ofertes d'oci en igualtat d'oportunitats que la resta de la ciutadania, una finalitat que també vol aconseguir amb un servei d'informació a través de casals i CAPs perquè la gent gran i els usuaris habituals respectivament coneguin l'oferta cultural i d'oci de la ciutat. Tot plegat s'inclou en aquesta planificació col·lectiva que l'alcaldable del PSC aposta per dur a terme en l'àmbit de l'oci i la cultura.
Inclou, també, la tarifació social dels esdeveniments promoguts per l'Ajuntament, per tal que tothom hi tingui accés, independentment de la seva situació econòmica. Les actuacions que es proposen des del PSC també inclouen una «presència de la cultura als barris permanent i normalitzada»; vol fugir de la pregunta 'quina cultura portem als barris?', per passar a planificar la programació a tota la ciutat de manera integral.