Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

La nova programació del Museu de Valls incorpora noms com Cendrós, Català-Roca i Nogués

La nova temporada pretén valorar el patrimoni humà, cultural i artístic d'aquestes tres figures catalanes

El Museu de Valls es troba ubicat al passeig dels Caputxins.
El Museu de Valls es troba ubicat al passeig dels Caputxins. | VallsDiari.cat

 

El Museu de Valls ha estrenat la nova programació d'exposicions  amb mostres que podran ser visitades des d'aquest mes de novembre fins al mes de febrer de 2019 a la tripleta formada pels espais del Museu de Valls, la Biblioteca Popular i la Capella de Sant Roc. De manera excepcional, la Casa de Cultura acollirà, a final de mes, l'exposició 'Presos polítics a l'Espanya contemporània', de Santiago Sierra.

Tres protagonistes

Són tres les figures principals de la nova programació i que estableixen el gruix d'aquesta. Estem parlant de Joan Babtista Cendrós, empresari vallenc impulsor del famós 'aftershave' Floïd i mecenes del segel XX; de Pere Català-Roca, fotògraf, i d'Anselm Nogués, escultor vallenc per molts oblidat. L'exposició 'Cendrós, un empresari d'acció!' ja es pot visitar a la Biblioteca Popular, la inauguració es va produir el passat dissabte, 15 de setembre, a les 12.30 hores; fet que va marcar l'inici de la nova temporada del Museu. Així mateix, també destaca que la Capella de Sant Roc estrena nou cicle i comissari, de la mà de Juan Canela.

Fotografia de l'exposició sobre Cendrós
Fotografia de l'exposició sobre Cendrós | cedida

 

Cendrós, un empresari d'acció!

L'exposició es centra en la vida i l'obra de Joan Baptista Cendrós i Carbonell, empresari vallenc i mecenes cultural a la Catalunya del segle XX. Destaca com a impulsor del Floïd, fundador d'Òmnium Cultural, ideòleg del Premi Sant Jordi, repatriador de les Edicions Proa, editor dels 'Tròpics' de Henry Miller o impulsor de campanyes per recuperar Josep Carner o patrocinar el debut d'en Raimon a París. Això, i molt més, ho podreu trobar a la Biblioteca Popular de Valls. L'exposició romandrà oberta fins al 18 de novembre

Francesc Català-Roca i els seus amics artistes

Enguany es compleixen vint anys del dia que Francesc Català-Roca, fotògraf vallenc, ens va deixar. Per commemorar aquesta data, el Museu de Valls ha decidit presentar el nou treball de Català. Es tracta d'una mostra que exemplifica les relacions del fotògraf amb els seus amics artistes. A l'exposició es poden trobar retrats dels amics fets per Català i algunes obres dels artistes que pertanyien a la col·lecció particular del fotògraf o del fons del Museu de Valls. L'exposició es podrà visitar des del 20 de setembre fins al 18 de novembre.

 

Peça de l'obra d'Anselm Nogués
Peça de l'obra d'Anselm Nogués | cedida

 

Anselm Nogués: l'oblidat escultor de Valls

El 2018 també és l'any en què es compleixen vuitanta anys de la mort de l'escultor vallenc, Anselm Nogués, a Barcelona, en plena guerra civil espanyola. Aquesta serà la primera mostra monogràfica que es realitza amb obra de Nogués des que l'escultor va morir. Aquest fet, com ja indica el títol de l'exposició, mostra que es tracta d'un artista oblidat. Ara, però, vuitanta anys després de la seva mort, el Museu de Valls el vol recuperar. Nogués va ser contemporani d'altres artistes vallencs com Francesc Galofre Oller, Bonaventura Casas i de Francesc Guasch Homs.

El que es vol explicar amb la mostra és la seva trajectòria artística i que l'espai serveixi també com a punt de reunió de totes les obres conservades de Nogués. El Museu de Valls comptarà amb peces procedents del Museu Nacional d'Art de Catalunya, dels Museus de Sitges, del Museu de Granollers, l'Arxiu Nacional de Catalunya així com de diverses col·leccions particulars, a més de fons propi i de l'Arxiu Municipal de Valls. Nogués va participar en projectes importants com la decoració de la façana de la Biblioteca Nacional de Madrid o el Palau de Justícia de Barcelona. La mostra es podrà visitar des del 30 de novembre fins al 3 de febrer.

Una força vulnerable, nou cicle de la Capella de Sant Roc

El nou cicle de la Capella de Sant Roc es titula  'una força vulnerable' i està comissariat per Juan Canela, crític d'art. Aquest cicle s'allargarà fins al desembre de 2019 i comptarà amb la participació de Sacchi Santo amb 'Què fem amb els nostres ossos?' i Clàudia Pagès amb 'Espigueo transaccional' entre altres.

Mostra de l'obra de Santiago Sierra
Mostra de l'obra de Santiago Sierra | cedida

 

Presos Polítics a l'Espanya contemporània

La Casa de Cultura és l'espai escollit per acollir l'exposició 'Presos polítics a l'Espanya contemporània', de Santiago Sierra.  La intenció de Sierra és la d'evidenciar l'existència de presos polítics a l'Estat espanyol. Entre altres temes, l'artista reflexiona sobre la «Ley Mordaza» i altres realitats del país per tal d'arribar a la seva conclusió. Sierra ha exposat arreu del món, i se'l coneix especialment pel seu art polític de crítica i denúncia al capitalisme.