La venda de cotxes de motor gasoil o benzina a Espanya té els dies comptats. O més aviat, els anys. El Parlament Europeu ha aprovat aquest mateix dimarts la prohibició de comercialitzar aquests vehicles a tots els països membres de la Unió Europea (UE) a partir del 2035.
L'acord posa punt final a la venda tant de cotxes com de furgonetes de gasoil i benzina. Segons s'hi recull, l'objectiu és que tots els vehicles que es comercialitzin a partir de llavors siguin d'emissió zero.
La decisió ha tirat endavant amb un total de 340 vots a favor, 279 vots en contra i 21 abstencions. En contra seva s'han posicionat majoritàriament els populars europeus, els conservadors i les formacions d'ultradreta. Ara, després de ser avalat pel ple comunitari, el pas següent és que la decisió sigui aprovada pel Consell.
Què passarà d'aquí al 2035?
L'acord aprovat no es limita únicament a assenyalar el 2035 com l'any final per als vehicles de combustió. La nova legislació marca el camí que hauran de seguir els països europeus els pròxims anys. En aquest sentit, el bloc comunitari haurà d'anar reduint de manera gradual les emissions de CO2.
El 2030, per exemple, aquesta reducció ja haurà de ser del 55 % en el cas dels cotxes nous, en comparació als nivells del 2021, i del 50 % per a les furgonetes noves. Cinc anys després, aquesta reducció haurà d'arribar al 100 %.
Segons explica El Periódico, els fabricants tindran un paper fonamental en tot aquest procés. Aquells amb una producció reduïda de vehicles, entre 1.000 i 10.000 cotxes nous o 1.000 i 22.000 furgonetes noves per any, disposaran d'una exempció fins a finals del 2035. Els de menys de 1.000 vehicles nous per any continuaran estant-ne exempts.
Els ulls posats en 2025
Els primers efectes de la nova legislació es començaran a notar el 2025. Serà aleshores quan la Comissió Europea (CE) haurà de presentar una metodologia d'avaluació i comunicar dades sobre les emissions de CO2 dels vehicles de la UE.
A finals de desembre del 2026, la CE se centrarà en l'estudi dels valors límit d'emissió i les dades reals de consum de combustible i energia. Finalment, informarà sobre la metodologia més adequada per ajustar les emissions dels fabricants i proposarà una sèrie de mesures de seguiment.
S'espera que, davant d'aquesta nova realitat, els fabricants impulsin la «fabricació de vehicles d'emissió zero o de baixes emissions». Per al 2050, el pla és, segons ha indicat el liberal Jan Huitema, assolir «la neutralitat climàtica: comprar i conduir cotxes nets serà més barat i apareixerà abans un mercat de segona mà», ha insistit.
Canvis amb els actuals incentius als vehicles ecològics
Actualment, a la UE hi ha un sistema d'incentius per a vehicles d'emissió zero o de baixa emissió. En concret, aquest mecanisme beneficia aquells fabricants que venguin més cotxes d'aquest tipus, si bé els objectius de reducció d'emissions de CO2 són més baixos. Parlem de vehicles amb emissions d'entre 0 i 50 CO2/km, per exemple: els elèctrics o híbrids endollables.
Amb la nova realitat legislativa, aquest mecanisme també caldrà adaptar-lo a les noves expectatives de venda. En aquest sentit, entre el 2025 i el 2029, l'índex de referència dels vehicles d'emissió baixa o zero se situarà al 25 % per als cotxes nous i al 17 %, per a les furgonetes noves. Ara bé, a partir del 2030 aquest incentiu desapareixerà del tot i afavorirà la venda de vehicles d'emissió zero exclusivament.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp