Imagen de la terraza de un bar en Lleida el primer día de la fase 1 de desescalada

Prohibit fumar als bars a Catalunya? La mesura que pot arribar per la Covid

No hi ha evidències que fumar augmenti la transmissió, però un nou document recomana no fer-ho en terrasses
Les terrasses s'han convertit en llocs concorreguts a la 'nova normalitat' | Miki de Santiago

Hi ha dues realitats incontestables. Una, que la 'nova normalitat', coincidint amb l'inici de l'estiu, ha portat la massificació a les terrasses d'Espanya. I l'altra, que el coronavirus viatja també a través de les gotetes que s'expulsen en fumar. Queda, però, un dubte: No existeix cap evidència que el fum del tabac augmenti el risc de contagi.

Això genera inquietud, perquè estar a la terrassa sense mascareta exposa la persona al fum de tabac. Fernando Simón es va limitar a dir que fumar és dolent, però va treure importància al risc de contagi per aquesta via.

Ara, la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial i la Comissió Assessora Covid-19 han aprovat un document que assenyala els riscos de fumar i vapejar durant la pandèmia. El document aclareix que la manipulació de la mascareta i el contacte dels dits amb la boca poden actuar com a transmissors de la Covid-19.

A més, alerta que en el moment de fumar s'expulsen gotes respiratòries altament contagioses en un ambient relaxat en el qual fàcilment s'oblida la distància de seguretat. Per tot això, recomana evitar el consum de  tabac en ambients comunitaris i socials, i en cas de fer-ho, extremar les mesures d'higiene personal.

En la mateixa línia, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que l'evidència actual indica que fumar s'associa amb la progressió negativa de la malaltia, amb resultats adversos. És a dir, el consum de tabac empitjora el curs de les malalties respiratòries.

Segons el Ministeri de Sanitat, el document no té caràcter regulador i per ara és només una recomanació per a ambients socials i terrassa. No obstant això, algunes comunitats com Astúries ja han demanat formalment al Ministeri la prohibició per llei del consum de tabac en tots els espais públics.

Arguments a favor i en contra

El president sortint de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària, Joan Ramon Villalbí, es mostra partidari de la prohibició perquè «hi ha preguntes que no tenen respostes, però estaria bé que hi hagués llocs a l'aire lliure sense fum perquè teòricament les activitats relacionades amb fumar faciliten la transmissió».

Per la seva banda, des del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT) asseguren ser «partidaris d'ampliar espais sense fum als cotxes privats, a les terrasses, als concerts i estadis de futbol, ja que el fum de segona mà produeix malaltia». En aquest sentit, defensen també la salut dels treballadors d'hostaleria.

El director de l'Institut de Biodiversitat i Medi Ambient de la Universitat de Navarra, Jesús Miguel Santamaría, diu que des del punt de vista científic no es pot afirmar que el fum de tabac afavoreixi la propagació, però creu que una mesura assenyada seria zones separades en espais oberts per a fumadors i no fumadors.

Segons aquest expert, se sap que quan una persona parla, exhala gotes que poden portar el virus i infectar a persones que es troben a prop. La possibilitat d'aquesta infecció augmenta quan ho fa la intensitat de l'exhalació, per exemple en tossir, esternudar, fer esport o fumar. En aquests casos, diu, cal incrementar la distància de seguretat.

La possibilitat que la recomanació es converteixi en una prohibició espanta els hostalers. L'associació 'Hosteleria de España' afirma que no seria comprensible que es prohibís fumar a les terrasses i critica que es plantegi una cosa així en moments tan delicats.

«El tabac necessita un debat assossegat, un estat menys fariseu, menys hipòcrita, ja que sempre es parla dels costos del tabaquisme i no dels milers d'euros que recapta a l'any», diu el president de l'associació, José Luis Yzuel. «Si tan greu és, que prohibeixin fumar, però que no ens perjudiquin nosaltres», diu contundent.

En canvi, des de l'organització en defensa dels drets dels consumidors, Facua, defensen que davant el dubte el Ministeri de Sanitat ha d'optar per la prohibició de fumar en terrasses de forma indefinida.