Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona encenent-se un cigarret

Prohibir la venda de tabac als nascuts a partir d'un any concret: nova mesura a Europa

L'objectiu és aconseguir generacions futures lliures de tabac

El tabac ha esdevingut el principal enemic d'alguns països de la Unió Europea. Vivim en una societat en què cada vegada hi ha més conscienciació sobre el perill que suposa aquesta addicció a la nicotina i a la resta de components del tabac.

El tabaquisme està íntimament relacionat amb malalties greus, com el càncer, i per això se'n vol limitar el consum. Mentre alguns opten per apujar-ne el preu, altres prenen mesures més severes, com ara prohibir-ne la venda a les persones nascudes a partir d'un any concret.

Dinamarca, disposada a prohibir la venda de tabac als nascuts a partir del 2010

Convèncer la població del greu perjudici que suposa el tabac en la salut és una tasca molt complicada. El primer pas per a no caure en l'addicció és no començar a fumar, i precisament en això treballen alguns països de la Unió Europea.

La prohibició de venda a menors de 18 anys és una mesura que ja està instaurada a pràcticament tot arreu, però Dinamarca ha anat un pas més enllà. Per A garantir una població lliure de fum i més sana, així com generacions futures lliures de tabac, ha llançat una proposició.

Primer pla d'un cendrer ple de cigarrets apagats
Dinamarca vol posar fi al consum de tabac | Pixabay

Una mesura que prohibeix la venda de tabac a tota persona nascuda a partir del 2010. «La nostra esperança és que totes les persones nascudes a partir del 2010 mai comencin a fumar o a utilitzar productes que continguin nicotina», explica Magnus Heunicke, el ministre de Salut.

L'objectiu del govern danès és tenir una població sana, i per això estan disposats al que calgui. «Si és necessari, estem preparats per a prohibir la venda a aquesta generació elevant progressivament el límit d'edat», ha assenyalat.

Aquesta determinació arriba després de l'estudi dut a terme pel Ministeri de Salut de Dinamarca, que ha obtingut uns resultats que generen preocupació. Els danesos no poden comprar tabac fins als 18 anys i el 31% de joves d'entre 15 i 29 anys fumen.

Més de la meitat de la població està d'acord amb aquesta mesura

El càncer ha esdevingut la malaltia amb més índex de mortalitat del món. Al país nòrdic, representa 13.600 morts a l'any. Per això, el govern està molt conscienciat sobre la lluita contra aquesta malaltia i tot el que la pot afavorir.

Segons una enquesta que ha fet la Societat Danesa contra el Càncer, el 64% de les persones enquestades estan a favor d'aquesta mesura. Un gran nombre està format per joves d'entre 18 i 34 anys.

Un jove fumant-se un cigarret
Els joves són partidaris d'aquesta mesura | Pixabay

Amb aquestes dades i el suport de la seva població, no seria estrany que la mesura acabi sent acceptada. D'aquesta manera, Dinamarca seria el primer país europeu a prohibir la venda de tabac partint de l'any de naixement.

Un altre país que planteja una prohibició semblant és Nova Zelanda, que vol limitar a venda de tabac als nascuts el 2008. Amb aquesta mesura, pretenen reduir considerablement el nombre de fumadors. L'objectiu és passar del 13% actual a un 5% abans del 2025. Un pas que marca el camí per a erradicar totalment i definitivament el consum de tabac.

El pla també inclou reduir els punts de venda, així com la quantitat de nicotina dels cigarrets. No obstant això, tal com explica l'OMS, no hi ha una quantitat d'exposició al tabac que sigui segura.

Noia fumant-se un cigarret
El tabac està íntimament relacionat amb el càncer | Pixabay

De fet, encara van un pas més enllà i qualifiquen aquesta addicció com «una de les amenaces més grans per a la salut pública que ha hagut d'afrontar el món»".

No en va, el tabac cada any provoca més de vuit milions de morts, i entre aquests un gran nombre són persones no fumadores. I és que l'exposició al fum aliè afecta de ple la població passiva.