Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un incendi forestal a Gran Canaria

Important projecte català: aprofiten la boira per recuperar boscos cremats pels incendis forestals

El mètode s'aplicarà primer a les Canàries i si funciona s'imposarà a més zones mediterrànies
Imatge d'un incendi forestal a Gran Canaria
El mètode permetrà reforestar els boscos cremats pels incendis | Arxiu

Captar gotes d'aigua minúscules de la boira  i utilitzar-les per recuperar zones afectades per sequera extrema és el propòsit del projecte català i europeu 'LIFE Boires' creat pel  CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals)  a Catalunya. El projecte  s'aplicarà primerament a les muntanyes  de les Canàries, concretament a l'illa de Gran Canària, on els  vents alisis  afavoreixen la creació de núvols baixos que generen la boira  i pluges horitzontals, però la idea és aplicar-ho a més punts del Mediterrani o a Catalunya mateix, si el mètode funciona.

Sistema molt innovador

La iniciativa proposa treballar amb un  innovador col·lector de boira  i tres nous sistemes de reforestació  basats a recollir l'aigua  de les minúscules gotes  en suspensió. L'objectiu és recuperar els boscos  i aqüífers  de dues zones de l'illa de Gran Canària  (Barranc de la Mare de Déu i Selva de Doramas) i, a continuació, implantar l'experiència en la conca Mediterrània, com a pràctica contra els efectes del canvi climàtic. Per tant, aquest mètode també es podria aplicar a Catalunya en un futur. El repte  és captar 215.000 litres d'aigua anuals  de boires i de rosades, per repoblar amb  20.000 arbres de laurisilva 35 hectàrees cremades i amb alt risc de desertització. Això permetrà consolidar una massa boscosa i recuperar la funció de provisió d'aigua  de l'antiga Selva de Doramas a Gran Canària.

La reforestació  es durà a terme amb espècies endèmiques de les Canàries  i pròpies de la laurisilva, com ara els faigs, alzines de Canàries, els arbres d'arboç i altres espècies de laurisilva, que es beneficiaran també d'aquest sistema de reg autònom  provat amb èxit per part del projecte europeu 'LIFE Green Link'  i liderat pel  CREAF. «Restaurem hàbitats d'interès comunitari que acullen  espècies vegetals i animals úniques al món i que, a més, tenen un impacte directe sobre la vida de les persones que habiten l'illa. També proposem mètodes de reforestació  innovadors, fem una tasca de sensibilització sobre la rellevància de les masses forestals i els recursos hídrics, i fomentem la transferència de coneixement entre universitat i empresa», apuntava l'investigador del CREAF, Vicenç Carabassa.

Dispositius de reg autònom

Una de les intervencions clau del  'LIFE Boires'  és la instal·lació 'd'atrapa-boires' individuals, que són senzills dispositius  que condensen  la humitat  per aportar una major irrigació a la planta. L'objectiu  final és que les noves extensions de laurisilva  sobrevisquin  per si mateixes sense regadiu, captin la humitat  que porten les boires i que hauran fet possible el seu creixement. A més, l'aigua  captada pel bosc  amb aquest mètode  té una capacitat d'infiltració a la terra 5 vegades superior a la de la pluja  quan cau directament sobre el terreny.

Per tant, aquest bosc  de nova generació farà ressorgir fonts i afavorirà la recuperació  progressiva dels aqüífers, essencials per proveir finques agrícoles, bestiar i població sense necessitat de buidar tots els pous. «Amb aquesta iniciativa abordem la reforestació  de manera més viable  i eficaç, actuant en zones especialment vulnerables al canvi climàtic i la desertificació», apunta Vicenç Carabassa. «El gran repte és transformar  una  zona  altament degradada  per segles de tala i extracció massiva d'aigua dels aqüífers, a més d'incendis  devastadors, en un model de recuperació mediambiental. L'oportunitat de començar la intervenció per Gran Canària rau en el fet que el 90% del seu terreny està sotmès a un gran  estrès hídric, per la reducció de les precipitacions  i amb un risc  molt alt de desertització