YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Important projecte català: aprofiten la boira per recuperar boscos cremats pels incendis forestals

El mètode s'aplicarà primer a les Canàries i si funciona s'imposarà a més zones mediterrànies

Imatge d'un incendi forestal a Gran Canaria
El mètode permetrà reforestar els boscos cremats pels incendis | Arxiu

Captar gotes d'aigua minúscules de la boira i utilitzar-les per recuperar zones afectades per sequera extrema és el propòsit del projecte català i europeu 'LIFE Boires' creat pel CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) a Catalunya. El projecte s'aplicarà primerament a les muntanyes de les Canàries, concretament a l'illa de Gran Canària, on els vents alisis afavoreixen la creació de núvols baixos que generen la boira i pluges horitzontals, però la idea és aplicar-ho a més punts del Mediterrani o a Catalunya mateix, si el mètode funciona.

Sistema molt innovador

La iniciativa proposa treballar amb un innovador col·lector de boira i tres nous sistemes de reforestació basats a recollir l'aigua de les minúscules gotes en suspensió. L'objectiu és recuperar els boscos i aqüífers de dues zones de l'illa de Gran Canària (Barranc de la Mare de Déu i Selva de Doramas) i, a continuació, implantar l'experiència en la conca Mediterrània, com a pràctica contra els efectes del canvi climàtic. Per tant, aquest mètode també es podria aplicar a Catalunya en un futur. El repte és captar 215.000 litres d'aigua anuals de boires i de rosades, per repoblar amb 20.000 arbres de laurisilva 35 hectàrees cremades i amb alt risc de desertització. Això permetrà consolidar una massa boscosa i recuperar la funció de provisió d'aigua de l'antiga Selva de Doramas a Gran Canària.

La reforestació es durà a terme amb espècies endèmiques de les Canàries i pròpies de la laurisilva, com ara els faigs, alzines de Canàries, els arbres d'arboç i altres espècies de laurisilva, que es beneficiaran també d'aquest sistema de reg autònom provat amb èxit per part del projecte europeu 'LIFE Green Link' i liderat pel CREAF. «Restaurem hàbitats d'interès comunitari que acullen espècies vegetals i animals úniques al món i que, a més, tenen un impacte directe sobre la vida de les persones que habiten l'illa. També proposem mètodes de reforestació innovadors, fem una tasca de sensibilització sobre la rellevància de les masses forestals i els recursos hídrics, i fomentem la transferència de coneixement entre universitat i empresa», apuntava l'investigador del CREAF, Vicenç Carabassa.

Dispositius de reg autònom

Una de les intervencions clau del 'LIFE Boires' és la instal·lació 'd'atrapa-boires' individuals, que són senzills dispositius que condensen la humitat per aportar una major irrigació a la planta. L'objectiu final és que les noves extensions de laurisilva sobrevisquin per si mateixes sense regadiu, captin la humitat que porten les boires i que hauran fet possible el seu creixement. A més, l'aigua captada pel bosc amb aquest mètode té una capacitat d'infiltració a la terra 5 vegades superior a la de la pluja quan cau directament sobre el terreny.

Per tant, aquest bosc de nova generació farà ressorgir fonts i afavorirà la recuperació progressiva dels aqüífers, essencials per proveir finques agrícoles, bestiar i població sense necessitat de buidar tots els pous. «Amb aquesta iniciativa abordem la reforestació de manera més viable i eficaç, actuant en zones especialment vulnerables al canvi climàtic i la desertificació», apunta Vicenç Carabassa. «El gran repte és transformar una zona altament degradada per segles de tala i extracció massiva d'aigua dels aqüífers, a més d'incendis devastadors, en un model de recuperació mediambiental. L'oportunitat de començar la intervenció per Gran Canària rau en el fet que el 90% del seu terreny està sotmès a un gran estrès hídric, per la reducció de les precipitacions i amb un risc molt alt de desertització


Comentaris

envia el comentari