Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fulletó a les Masies de l'Espluga

L'Espluga presenta el projecte de l'espai de memòria de les Masies i les Brigades

Vol realçar el valor històric, patrimonial, cultural, educatiu i turístic del nucli de les Masies

L'Espluga de Francolí ha presentat el projecte d'impuls de l'espai de memòria "Les Masies i les Brigades Internacionals", en el marc del 84è aniversari de la commemoració del Comiat de les Brigades Internacionals que va tenir lloc el 25 d'octubre de 1938 a l'Alberg de l'Espluga. Es tracta d'una segona acció al municipi en l'àmbit de memòria històrica, que se suma al projecte que la regidoria de cultura presentava el passat 2021, "Memòria a peu de carrer". Culminarà en uns anys amb la col·locació de les llambordes Stolpersteine.

Ara, s'ha editat i presentat un  tríptic informatiu i divulgatiu sobre l'espai de memòria, on s'hi detalla la història d'aquest espai en el context de la Guerra Civil i els usos de Les Masies durant el segle XX. Un element del qual se n'han editat un miler i mig d'exemplars en català i que en els pròxims mesos es podrà trobar en castellà, francès i anglès. Un contingut que també es pot trobar en l'àmbit digital, amb un apartat web a esplugaturisme.cat i la geolocalització de l'espai a Google Maps. Oferint en tots els casos, un horari d'obertura, informació de caire històric, il·lustrat amb imatges i que destaca els espais i esdeveniments succeïts en l'espai.

El projecte inicia el camí cap a la commemoració dels 85 anys del Comiat de les Brigades Internacionals, que tindrà lloc l'octubre de 2023, i en el que l'Ajuntament de l'Espluga, Memorial Democràtic, l'Agència Catalana de la Joventut i el Camp d'Aprenentatge Els Monestirs del Cister treballen per a bastir accions i intervencions que reforcin la presència de l'espai de memòria a la Conca de Barberà.

El pas de les Brigades Internacionals a les Masies

La presència d'aigües medicinals –riques en minerals com el ferro o el manganès– fa que, a partir de mitjans del segle xix, es desenvolupi en aquesta zona una indústria d'hotels i balnearis destinada a acollir banyistes benestants que volien beneficiar-se de les aigües i la riquesa de l'entorn de les muntanyes de Prades. Conjuntament amb l'excursionisme mogut al redós de Poblet, és l'inici del turisme modern a la  Conca de Barberà. Personalitats com el músic Pau Casals van ser-ne hostes destacats, així com diversos grups de noies barcelonines amb pocs recursos, a través del servei de colònies per als escolars de la ciutat organitzades per l'Ajuntament de Barcelona.

En esclatar la Guerra Civil Espanyola, bona part de les propietats de les Masies van ser requisades i destinades a usos en suport de la causa republicana, com ara l'allotjament de refugiats de guerra i l'establiment d'un hospital militar a l'Hotel Monestir per als soldats malalts o ferits al front, sobretot de l'Ebre. Però un dels episodis més importants va ser l'estada, la tardor de 1938, de l'Estat Major de l'Exèrcit de l'Ebre i d'un gran nombre de brigadistes internacionals.

El 25 d'octubre de 1938, al pati de l'edifici de l'actual Alberg L'Espluga de Francolí Xanascat, es produeix el primer acte de comiat a les Brigades Internacionals, batallons de voluntaris vinguts d'arreu del món per lluitar en favor de la República Espanyola. Aquell dia, davant d'una nodrida delegació de brigadistes, el president del Consell de Ministres, Juan Negrín, va dirigir un discurs d'agraïment a aquests combatents en un emotiu acte immortalitzat pels fotoperiodistes Robert Capa o Henry Buckley, entre d'altres.