Foto de família del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Reus amb la presidenta local

Marina Berasategui, nova secretària d'Habitatge i Inclusió Social de la Generalitat

Mantindrà la regidoria d'Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Reus | El nou càrrec li ha de permetre influir en projecte de la ciutat

La nova fornada de nomenaments del Govern de la Generalitat compta amb una regidora reusenca d'ERC al sottogoverno. Es tracta de Marina Berasategui, que dirigeix l'àrea d'Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Reus. Un segon nomenament amb protagonisme del Baix Camp fet aquest dimarts és el d'Àngel Xifré com a delegat del Govern a Tarragona.

Pel que fa a Berasategui, mantindrà la regidoria reusenca i passarà a ser, també, secretaria d'Habitatge i d'Inclusió Social del departament de Territori i Sostenibilitat. La portaveu municipal d'ERC, Noemí Llauradó, ho considera «un reconeixement a la seva feina a la ciutat de Reus». També ho veu com un exercici per posar en relleu «el talent del territori i de Reus».

Segons ha explicat, ella mateixa va demanar al conseller Juli Fernández que pogués mantenir la regidoria municipal «a costa de la seva conciliació personal i familiar». Fernández ha entrat recentment al Govern després de la sortida dels consellers de Junts. En el seu cas, la regidoria torna a ser estrictament de Territori després d'haver-se desvinculat de la de Polítiques Digitals.

Marina Berasategui assegura que encara el nou càrrec com un repte, «amb il·lusió, energia i moltes ganes de treballar per al país». Ha afirmat que a l'àmbit al qual l'han nomenat s'hi pot sentir «còmode, m'és un àmbit conegut per la formació que tinc». S'ha referit també a la seva experiència professional a la URV i a la seva trajectòria com a regidora de Reus.

Marina Berasategui mantindrà la regidoria d'Urbanisme i Mobilitat

Assegura que «des del territori podrem influir en el model de país; és un orgull molt gran que s'hagi dipositat aquesta confiança en mi». Ha admès que «no em queda una altra que multiplicar-me per no decebre aquest encàrrec que se m'ha fet i el suport que se m'ha donat». El mes de juny del 2021, Montserrat Vilella va ser nomenada directora general d'Autonomia Personal i Discapacitat de la Generalitat.

El mes de febrer d'enguany es va acomiadar del plenari per centrar-se plenament en el càrrec de la Generalitat. Aleshores, , Noemí Llauradó va lloar la seva «responsabilitat» per haver assumit que «era complicat compaginar les dues dedicacions». Ara, en canvi, Berasategui mantindrà els dos càrrecs, un fet que considera que s'explica perquè, vuit mesos després, el moment polític del mandat és un altre.

Apunta que el seu nomenament arriba «en un context en el qual estem a pocs mesos d'acabar l'obra de govern». Ha afegit, també, que «farem tot el possible per compatibilitzar la meva competència i les meves obligacions». Ha insistit que «estem en un moment molt madur del mandat, a punt de recollir tot allò que hem sembrat».

També ho ha volgut valorar Noemí Llauradó, que ha afirmat que compaginar els dos càrrecs «enriqueix l'equip d'ERC a Reus». «Vam dir que teníem persones que posaven els millors anys de la seva vida a disposició de la ciutat», ha remarcat. Ha sentenciat que «ara es veu que aquesta responsabilitat també es posa al servei del país».

El nou càrrec té potestat sobre projectes de Reus

Les noves competències de Marina Berasategui haurien de permetre-li influir en algun dels projectes previstos a Reus. N'ha mencionat tres, que passaran de manera més directa o indirecta, per la secretaria d'Habitatge i Inclusió Social. Per una banda, «els projectes d'habitatge per accedir al lloguer assequible del marc dels Next Generation».

En l'àmbit més urbanístic, tindrà responsabilitat en projectes com «el desdoblament del CAP Sant Pere al barri del Carme». Es tracta d'una iniciativa que ERC ja va anunciar durant la campanya electoral del 2019, però que no s'ha ni presentat ni executat. El projecte s'ha d'ubicar, segons s'havia anunciat, a la zona entre els carrers de Sant Benet, de Sant Francesc i de Sant Jaume.

Allà s'hi ha de construir un nou CAP que permeti traslladar-hi un dels dos equips que ara treballen al CAP Sant Pere. El govern de Reus ha argumentat que, si no ha tirat endavant, és perquè depèn de la Generalitat, a la qual considera que «no podem exigir terminis». Ara, però, el nou càrrec de Marina Berasategui podria tenir influència per posar-lo en marxa.

A més, però, el projecte ha d'incloure la construcció d'habitatge públic, segons es va anunciar. Seria en aquest àmbit en el qual Berasategui tindria competències com a secretària d'Habitatge i Inclusió Social. Un altre projecte en el qual pot tenir potestat per intervenir és la reforma de la zona del Carrilet. «Eventualment, si hi ha habitatge, segurament també tindrem aquesta feina», ha detallat.