Un usuari amb la targeta T-Mobilitat.

La T-Mobilitat arriba al Baix Penedès, però sense l'esperat canvi de tarifes

El sistema unipersonal permet el pagament amb tecnologia sense contacte | Des de la comarca se segueix reclamant l’eliminació del sistema de corones

La T-Mobilitat ja ha arribat a la fi al Baix Penedès. El sistema que permet viatjar amb targetes unipersonals per la xarxa de transport públic de Barcelona ja es pot usar a la comarca. El Baix Penedès fa temps que esperava aquesta integració, però la realitat és que aquest només és un primer pas que no resol les principals reivindicacions.

La T-Mobilitat és un sistema unipersonal que permet el pagament amb tecnologia sense contacte. Els usuaris no cal que facin servir les targetes de cartó tradicionals, sinó que poden validar els bitllets mitjançant el mòbil a les estacions. Un sistema que ja inclou les corones quatre, cinc i sis de Rodalies, que són les que arriben al Baix Penedès.

El mateix passa amb el bus, ja que s’han integrat a la T-Mobilitat diferents línies interurbanes que arriben al Garraf, l’Alt i el Baix Penedès. La comarca feia temps que reclamava aquesta integració, que ha de substituir tota la gamma actual de títols de transport. La bona notícia, però, no ha estat del tot completa.

Les corones segueixen igual

Un dels motius pels quals es reclamava la integració era perquè el nou sistema havia d’incloure un canvi en el sistema de zonificació tarifària. En lloc de pagar per zones, la T-Mobilitat havia de permetre que l’usuari pagués segons els quilòmetres recorreguts i la freqüència d’ús del transport públic. Aquest esperat canvi no ha arribat, un fet que segueix perjudicant la comarca.

«El valor afegit que tindrà realment pel Baix Penedès serà quan es trenquin les corones», explica Jaume Casañas, alcalde de Cunit. Casañas recorda que el sistema de corones «penalitza molt la comarca», ja que trajectes curts surten molt cars perquè es passa per diverses zones. És el que passa, per exemple, per anar en tren del Vendrell a Vilafranca del Penedès.

El batlle de Cunit no entén per quin motiu encara no s’ha eliminat la zonificació. «És possible que primer vulguin comprovar com va la integració, abans de fer el pas», afegeix. Per ara, l’arribada de la T-Mobilitat al Baix Penedès no ha comportat, doncs, totes les millores esperades.