La conversió de l'antic celler cooperatiu de Montblanc cap a un equipament turístic de primer nivell avança a bon ritme. L'Ajuntament de la capital de la Conca de Barberà ha tret a licitació una nova fase del projecte per un import de 172.856,92 euros, i es preveu que es pugui executar en tres trams.
Primerament, amb un cost de 38.460,46 euros, s'adequarà un viver per a la producció de cava, vi i oli d'oliva. En segon lloc, s'enderrocaran les tines actuals, que no són les originals i es construirà una nova escala. Aquests treballs tenen un import de 72.782,56 euros i permetran donar continuïtat a l'edifici per l'accés principal a nivell de carrer, unificant-lo amb l'actual Oficina de Turisme. Per últim, s'instal·larà una il·luminació nova a l'interior del celler per l'import de 61.613,88 euros.
Amb aquests treballs, el consistori montblanquí pretén habilitar l'espai per a fer visites turístiques en l'àmbit vinícola, sense renunciar a la funció original de l'edifici, que és la de produir d'una forma industrial el cava, l'oli o el vi. A més, amb la reestructuració i adequació del lloc també es vol revitalitzar la zona com un dels punts d’atracció turística més importants de la vila.
L'Ajuntament va comprar l'edifici per 800.000 euros
El projecte fa alguns anys que ja es mou. El 2011, el govern montblanquí va comprar els edificis del celler cooperatiu per un valor de 840.000 euros, amb la finalitat de deixar gairebé a zero el deute de l’entitat, que des de llavors va abandonar la seva activitat. Per a Pep Andreu, l'alcalde d'aleshores i també el d'ara, en el moment de la compra del sindicat va assegurar que «ha estat la millor inversió que ha fet mai l’Ajuntament de Montblanc, ja que era un deute pendent que el poble tenia amb la que va ser l’empresa més gran de principis de segle».
Dos anys més tard, el 2014, es van iniciar les obres d'adequació i sanejament de l'espai, amb algunes reformes interiors per tal d'ubicar-hi la nova agrobotiga, on des de llavors es poden trobar vins i caves de la DO Conca de Barberà i altres productes de la comarca. Per últim, l'any 2017 es va continuar la reforma d'una de les naus del celler per a posar-hi l'Oficina Municipal de Turisme, que fins al moment estava en un lateral de l'antiga església de Sant Francesc.
Deute pendent amb els socis de la cooperativa
La inèrcia del futur equipament també ha tingut un capítol menys dolç que cal tenir en compte. Durant el mes de maig d'enguany, els socis de la cooperativa van formalitzar la dissolució definitiva de l'entitat i es van tornar part dels diners de les darreres collites, que encara no havien cobrat. No obstant això, el deute encara és, a dia d'avui, de 114.000 euros, però només es podran pagar 28.000 euros, que són els que l’entitat té ara mateix al banc, si bé l’any 2011 ja se’n van tornar prop de 30.000.
Una «Catedral del Vi» de Cèsar Martinell
Després de la crisi agrícola provocada per la fil·loxera, els pagesos montblanquins van constituir el Sindicat de Vinyaters l'any 1919 i es va iniciar la construcció de l'edifici del sindicat. Les obres van ser projectades per Cèsar Martinell i van durar fins a l'any 1922. El projecte original consisteix en la construcció d'una sala d'estibatge (tines i cups), amb una façana principal mirant la via fèrria.
A la part superior de l'edifici s'obren grups de nombroses finestres verticals, elaborades a base de maons. Sobre la portalada de la façana principal hi ha unes rajoles amb l'escrit «Sindicat Vinyaters», i a la part posterior, de cara a la muralla, i en un nivell més aixecat, s'hi van ubicar els molls de recepció o descàrrega de raïms, entremig dels quals s'eleva la torre del dipòsit de l'aigua. Pel que fa a l'interior, la nau està separada per uns arcs recolzats en uns grans pilars de maó.
Dècades després, el 1945, l'edifici es va ampliar i a tocar de la façana principal s'alçà una nau igual a la ja feta anys enrere. Anys després, el 1956, a continuació d'aquesta edificació se'n va construir una altra destinada, en aquest cas, a ser el molí d'oli. Finalment, A la dècada dels seixanta, es van construir dos magatzems i el 1994 s’hi va fer un espai destinat al cava.