Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una infermera, de cara, rep un pacient en una carpa per realitzar una prova PCR

El pronòstic d'un doctor català: «A finals d'any haurem sortit de la pandèmia»

El cap de Microbiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, argumenta que cap pandèmia s'ha allargat més de dos anys i que aviat el 100% de la població tindrà prou anticossos a finals d'any

No gaire mesos enrere, mentre s'apropava l'estiu, se sentien els cants de sirena que preveien el final de la pandèmia, la dominació del virus com si es tractés d'una espècie animal. No s'esperaven més onades, tot eren flors i violes i tothom, fos per necessitat econòmica o bé de socialitzar i respirar, esperava un estiu de relaxació. Però eren cants de sirena, ja que el virus ha mutat, s'ha adaptat i ha seguit fent mal, i la resposta ciutadana no ha estat cautelosa en tots els casos.

El doctor Pumarola: «Entre desembre i gener l'impacte del virus ja serà mínim»

Així, malgrat l'avanç de la vacunació, els rebrots i les noves variants han prorrogat la pandèmia, però ja hi ha qui s'atreveix a pronosticar un final pròxim. És el cap de Microbiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, que situa «a finals d'aquest any» la fi de la pandèmia. «Entre desembre i gener l'impacte del virus ja serà mínim», ha explicat en una entrevista a 'El Món a RAC1' aquest dimarts.

El doctor es mostrava convençut que entre el final del 2021 i l'inici del 2022 «podrem dir que hem sortit de la pandèmia». Argumentava que no hi ha cap pandèmia que s'hagi allargat més de dos anys, i que cap als últims mesos de l'any gairebé el 100% de la població tindrà algun tipus d'anticossos, sigui per la vacunació o la infecció del virus.

Pumarola demana que es revisi el protocol de prevenció amb els vacunats

Més enllà d'aquest missatge optimista, el doctor Pumarola ha estat crític amb el departament de Salut, a qui demana un canvi en el protocol d'actuació amb les persones vacunades que són contactes de positius. Actualment, les persones vacunades amb la pauta completa no han de fer quarantena ni tan sols fer-se cap test Covid en aquests casos.

Segons el cap de Microbiologia de la Vall d'Hebron, «cal revisar-ho», ja que encara que estiguin més protegides, aquestes persones «també poden infectar i poden transmetre, encara que en menys mesura». «No fer proves als vacunats és un pèl agosarat», considera.

Les imatges de la irresponsabilitat a Anglaterra, «esfereïdores»

Tomàs Pumarola també ha valorat les imatges d'aquest dilluns a Anglaterra, amb discoteques plenes a vessar i sense cap tipus de mesura preventiva com mascareta i distàncies de seguretat. El doctor qualifica les imatges d'«esfereïdores» i pronostica que les conseqüències severes arribaran d'aquí a dues setmanes. Tanmateix, la vacunació, que és del 70% amb pauta completa, està reduint l'impacte de la Covid-19 al Regne Unit, fet que minimitza la repercussió de la irresponsabilitat als hospitals i la mortalitat.