Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les mans d'un home agafant una mascareta

El pronòstic d'un expert sobre les mascaretes l'any 2021 que no agrada gens

Assegura que el procés de vacunació serà llarg i haurem de mantenir la guàrdia tot l'any
Les mans d'un home agafant una mascareta
Les vacunacions i l'ús de mascaretes no acabaran aquest 2021, segons un expert | Europa Press

Amb l'arribada de les vacunes contra la covid a Espanya, cada vegada hi ha més esperances de poder vèncer d'una vegada per sempre al virus i recuperar, almenys una mica, la normalitat en les nostres vides.

Si bé és cert que ja són molts els experts que han volgut deixar clar que el virus ja no desapareixerà mai, una vegada s'aconsegueixi una immunitat grupal, les conseqüències que la covid pot ocasionar disminuiran. Així i tot, cal tenir clar que aquest 2021 encara estarem una mica limitats per la pandèmia de la covid. Les vacunes començaran a posar-se durant la setmana vinent i s'espera que a l'estiu ja s'hagi vacunat a una bona part de la població, uns 20 milions d'espanyols, és el que es va estimar en un primer moment.

No obstant això, quan acabarà la vacunació a Espanya? La resposta a aquesta pregunta encara no se sap. Tot depèn de com vagin arribant les dosis de les vacunes des d'Europa i com sigui de ràpid el procés de vacunació, segons el pla que ja va establir Sanitat fa unes setmanes.

El que sí que se sap és que no es trigarà poc. Marcos López Hoyos, president de la Societat Espanyola d'Immunologia, ja ha assegurat que, segons el que ell pensa, la vacunació no acabarà fins que no acabi el 2021, aproximadament.

Preguntat en una entrevista per a 'El Diario', ha dit: «Tot l'any 2021 estarem vacunant-nos i amb màscara. Tant de bo m'equivoqui, però mesures de prevenció tindrem fins que aconseguim això». I és que, com bé diu, ja s'ha advertit que les mesures romandran fins que no s'aconsegueixi immunitzar a la major part de la població.

Així doncs, segons el que aquest expert considera, i com no deixem de sentir els últims dies, no serà fàcil acabar amb el virus. És més, segons també les seves pròpies paraules en la mateixa entrevista: «El virus és aquí per a quedar-se».

Això no vol dir que hàgim de viure sempre en quarantena i amb màscares, perquè al final s'aconseguirà la desitjada immunitat de grup, però sí que significa és que no es podrà erradicar per complet.

Les mutacions no afectarien l'eficàcia de la vacuna

L'expert ha parlat també sobre la vacuna i l'evolució que tindrà segons vagi mutant el virus. «Les vacunes s'aniran refinant, s'investigaran, fins i tot l'espanyola, buscant dissenys que aconsegueixin una immunitat més a llarg termini», ha afirmat.

A més, des de la seva opinió, ha afirmat que no hi haurà una vacuna nova contra la covid cada any, perquè no es tracta d'un virus que muti any a any, com sí que succeeix amb el de la grip, motiu pel qual es necessita anar renovant aquesta vacuna.

En aquest sentit, ha volgut deixar clar també que, d'igual forma que no hi hauria perquè necessitar una vacuna diferent cada any, tampoc hauria de perdre l'eficàcia, la vacuna, amb les noves mutacions que vagin sorgint del virus, sempre que siguin com les que estan sorgint ara.

Segons ha explicat, les noves soques que estan sorgint no estan afectant la proteïna 'spike' del virus, que és precisament contra la qual lluiten totes les vacunes que s'han creat fins ara, a través d'atacar a aquesta proteïna, neutralitzen al virus.

I això en què es tradueix? Perquè és ben simple, mentre les mutacions que es creuen de la covid no canviïn aquesta proteïna, totes les vacunes que s'han creat fins al moment continuaran sent efectives.