Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de pluja caient

Pronostiquen canvis de temps «molt intensos» al Pirineu en els pròxims deu anys

En el marc d’una xerrada sobre el Canvi Climàtic a la Seu d’Urgell, el meteoròleg Alfred Rodríguez Picó veu el Pirineu com un territori «força sensible» a l’escalfament del planeta

Imatge de pluja caient
Els fenómens meteorológics severs seran més freqüents els propers 5 o 10 anys | Redacció

 

El meteoròleg i director de l'empresa Taiko Meteorologia, Alfred Rodríguez Picó, preveu que els fenòmens meteorològics «severs» seran cada cop més intensos i més freqüents a causa de l'escalfament del planeta. En el marc d'una jornada celebrada a la Seu d'Urgell sobre els efectes que té el canvi climàtic en els boscos i les pastures de muntanya, també ha dit que el Pirineu és un territori «força sensible» a aquesta nova tendència.

  • També et pot interessar: El Pirineu podria perdre el 50% de la neu a mitjans de segle

La sessió ha servit per presentar el projecte "Life-Clinomics", el qual analitza l'impacte de la meteorologia sobre l'activitat agrícola i ramadera en un moment on, com a conseqüència d'això, s'està detectant una «mala repartició de l'aigua» o la proliferació de plagues que estaven «inactives», segons ha dit el tècnic sindical d'Unió de Pagesos, David Vivet.

Cada cop seran més freqüents els fenòmens meteorològics extrems

Segons l’ACN, Rodríguez Picó ha posat com a exemple dels efectes de l'escalfament global la comparativa del que passava a la Seu d'Urgell, en termes meteorològics, aquest dimarts i el mateix dia d'ara fa un any, quan va nevar d'una forma tan intensa que, en dates de finals del mes de febrer, no s'havia vist a la zona des dels anys 80.

En aquest sentit, ha explicat que en els pròxims cinc i deu anys els fenòmens extrems seran més freqüents i més «severs», amb la qual cosa, ha dit, augmentaran els períodes de sequera, al mateix temps que es registraran més episodis de pluges torrencials, ventades i ciclogènesis explosives.

El meteoròleg ha destacat que disposar d'informació sobre el pronòstic del temps que farà en els pròxims anys és el més important a l'hora de poder adaptar les activitats econòmiques als efectes de l’escalfament global. En aquest sentit, s'ha referit als perjudicis que causen els aiguats als conreus o als episodis de fred intens que s'estan registrant puntualment, tot i que la tendència general sigui la d'un augment de les temperatures.

El Canvi climàtic reanimarà l’aparició de plagues que estaven controlades

Sobre l'impacte de la meteorologia en l'activitat agrícola i ramadera també han parlat els responsables d'Unió de Pagesos que han participat a la jornada. D'aquesta manera, un tècnic sindical ha dit que s'està detectant que hi ha una «mala repartició de l'aigua» i que l'escalfament global també provoca que els arbres s'assequin i obre la porta a l'aparició de plagues i d'altres malalties que estaven «atenuades» perquè els cicles climàtics anteriors eren més estables.

Per la seva banda, un tècnic del sector Forestal d'Unió de Pagesos, Josep Rius, ha defensat la necessitat d'aplicar mesures de gestió dels boscos. En aquest sentit, considera que el pasturatge és una «oportunitat per disminuir la càrrega de sotabosc» i, per tant, reduir el risc d'incendis. També ha parlat de la possibilitat d'utilitzar la fusta que cal retirar d'aquestes zones per produir energia.