Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un cambrer amb mascareta serveix una cervesa en una terrassa de Barcelona

Milers de negocis d'hostaleria, en greu risc: «Hem perdut un 70% dels menús del dia»

Lamenten que la 'nova normalitat' ha afectat greument a la seva facturació

Un cambrer amb mascareta serveix una cervesa en una terrassa de Barcelona
Els establiments de restauració han baixat dràsticament la seva facturació | Europa Press

La crisi  de la pandèmia del coronavirus  ha provocat que moltes empreses hagin optat per funcionar a través del teletreball. Aquesta nova rutina laboral ha fet canviar els hàbits dels treballadors i un efecte col·lateral són els  bars i restaurants que es guanyen la vida gràcies als menús de migdia. Són locals, propers a edificis d’empreses, que ofereixen un menú assequible per als treballadors i a través d’un servei ràpid. Ara, el teletreball els ha perjudicat greument i no tenen la mateixa clientela.

«Si es mantenen les circumstàncies actuals, entre un 15% i 20% de més de 300.000 empreses d’hostaleria (entre 45.000 i 60.000) estan en greu risc de tancament», assenyala Emilio Gallego, secretari general de la Confederació Empresarial d’Hostaleria d’Espanya (CEHE) a 20minutos. El representant del sector afegeix: «Si no es mantenen les condicions d’ajudes actuals, el mal pot ser major».

En aquest sentit, des de la patronal es demanen dues mesures tant a nivell regional com estatal. En primer lloc, que es «torni a la normalitat i s’activin els processos productius presencials, amb les mesures sanitàries necessàries, per al bé de l’economia» i la creació de cupons  per part de l’estat que només es puguin gastar en l’hostaleria, com a forma de reactivar la despesa.

 

De 70 a 7 menús diaris

El citat mitjà exposa el cas de Jose Antonio García, propietari del restaurant  El Pinchito, situat al barri de la Prosperidad, a Madrid. Explica que normalment servia entre 60-70 menús però ara només arriba entre 7 i 8. La majoria dels clients provenien de treballadors de les empreses del voltant però amb la quarantena  i el teletreball la facturació  ha baixat dràsticament. L’empresari creu que la millor solució per situacions com la seva és la creació de cupons per part de l’estat i empreses per a les persones que teletreballin, de manera que «encara que estiguin a casa, puguin baixar al restaurant més proper de casa a menjar».

Un altre cas és el de Miguel González, propietari del restaurant  ‘La Artesana’ situat al complex empresarial de San Sebastián de los Reyes, a Madrid. «Hem perdut un 70% dels menús del dia que facturàvem. Amb les oficines al 25% d’ocupació és molt complicat aguantar», reconeix.