Els experts asseguren que durant els mesos de tardor arribarà una altra onada de contagis de coronavirus, tot i que molts manifesten que no serà l'única epidèmia que amenaça amb tornar a Espanya. Al mateix temps que la crisi sanitària, el país viu una important crisi econòmica que també té els seus rebrots, i el govern espanyol ja es prepara per a una nova onada d'ERTO i acomiadaments abans que acabi l'any.
Falta d'acords
El govern ha decidit mantenir el reforç de plantilla al Servei d'Ocupació Públic Estatal (SEPE) durant tot aquest any, però el que encara no està establert és l'ampliació dels ERTO més enllà del 30 de juny a causa de les conseqüències econòmiques del confinament. Aquesta falta d'acord entre el govern, els sindicats i la patronal allunya la possibilitat de determinar les condicions en què es prolongaran els expedients de regulació temporal d'ocupació, així com els sectors i negocis que podran seguir utilitzant aquesta eina.
La proposta de la patronal és ampliar els ERTO fins a finals d'any, però es planteja un pas intermedi amb una ampliació fins al 30 de setembre per tornar a revisar llavors les necessitats. Tot i que això no agrada als empresaris perquè creuen que és un termini molt curt, sembla que és l'opció més factible. Més enllà del turisme i l'hostaleria, tampoc se sap quins sectors podrien acollir-se a aquesta nova mesura.
Reforç al SEPE
El reforç de la plantilla del SEPE estava previst fins a finals de setembre, però en previsió d'una segona onada d'ERTO i acomiadaments, es mantindrà fins al mes de desembre. D'aquesta manera Treball vol evitar un nou col·lapse en el reconeixement de prestacions per desocupació de desenes de milers de treballadors que perdin la feina de forma definitiva.
Des de l'inici de la pandèmia, els treballadors del SEPE han estat treballant des de casa set dies a la setmana i amb doble torn, per tal de resoldre l'allar de demandes de prestacions. Els empleats es queixen que la càrrega de treball ha augmentat més d'un 500%, i des de la UGT ja han dit que no hi haurà acord si no apareix l'exoneració de quotes a la Seguretat Social.
La crisi del coronavirus va destruir entre els mesos de març i abril gairebé 900.000 llocs de treball i més de 3 milions de persones es van sotmetre a un ERTO. Segons el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luís Escrivá, a partir del mes de maig 900.000 persones han recuperat la seva feina, 700.000 de les quals procedents d'un ERTO.