Res del que diu la prestigiosa viròloga dl CSIC Margarita del val passa desapercebut. Els seus encerts en les prediccions sobre l'evolució de la pandèmia a Espanya la converteixen en una de les científiques de capçalera al nostre país. El seu últim vaticini és un altre bany de realitat a què ens té acostumats: encara queden «diversos mesos» de pandèmia.
Un any després de l'arribada del coronavirus, i quan semblava que començàvem a veure la llum a la fi del túnel, la cosa s'ha complicat. «Ens queden encara diversos mesos i encara hem de seguir comptant onades, que a l'estiu seran més aviat onatges», augura la científica.
En una entrevista ahir a la nit a 'La Brújula' d'Onda Cero, Margarita del Val va parlar de les noves variants «que estan apareixent constantment». En la seva opinió, «ens estem obsessionant amb el tema que la nova soca sigui resistent a una vacuna, i és una cosa que només sabrem amb el temps, així que no cal atabalar».
Però en canvi, va advertir que «ens queden encara diversos mesos» per tornar a una relativa normalitat a Espanya. Ara ens trobem en la tercera onada, que va definir com «una de les pitjors perquè és hivern, som més en interiors i sovint amb poca ventilació, quan encara el 85% de la població espanyola és susceptible».
Precisament, una de les claus que tots els experts coincideixen a assenyalar per superar la pandèmia és la vacunació. La immunitat col·lectiva «dependrà de les vacunes que tenim», va explicar del Val, encara que «no se sap si protegeixen el que no està vacunat».
Per això va fer una crida a la prudència. «Cal analitzar què passa amb les vacunes, hem de pensar que tindrem diverses onades i que les persones vacunades han de seguir protegint i seguint les normes de seguretat per protegir als altres», recorda. Això requerirà «paciència», va advertir, tot i el cansament que ja existeix a la població.
Com una grip o un refredat
Del Val va ser contundent sobre el moment en què començarem a sortir del túnel: «La immunitat col·lectiva la tindrem quan les vacunes protegeixin col·lectivament, és a dir, que protegeixin el vacunat però també a les persones no vacunades, perquè els vacunats no els puguin transmetre el virus», assenyalava. En aquest sentit, va advertir que «hi pot haver un munt de portadors asimptomàtics vacunats que sí que contagiïn als no vacunats».
Per a la investigadora, el principal èxit en aquest any que portem de pandèmia és «haver aconseguit vacunes més eficaces del que s'esperava i més segures de les que feien davant d'altres coronavirus». Reconeix que és tota una fita que «no esperava, i ha estat espectacular».
Tot i això, queden reptes al davant. Un dels que ha esmentat és «tenir paciència i analitzar què fan les vacunes, a les quals demanem matrícula d'honor, però per ara hem de conformar-nos amb un excel·lent». De cara al futur, avança que «d'aquí a un parell d'anys es veurà si la Covid-19 es converteix en una grip o en un refredat».
Més restriccions
Margarita del Val s'ha significat en aquests mesos com una de les grans defensores de les restriccions. Ella va ser una de les poques que va advertir del risc d'aixecar les mesures tan ràpid després de la primera onada, va advertir de l'arribada de la segona i va recordar que podia tornar a succeir el mateix al desembre, amb les festes de Nadal.
L'experta ha criticat ara les mesures «descafeïnades» del govern espanyol per contenir la tercera onada. En la seva opinió, un confinament és una decisió que «han de prendre les autoritats», però recomana «com a primera mesura, mantenir rigorosament el confinament d'aquelles persones que són contacte de positius».
La seva explicació és que el virus tarda fins a un màxim de deu dies a «obrir-se camí en una persona fins que dóna positiu». A partir d'aquí, considera fonamental que si algú és contacte d'un positiu, ha de fer una quarantena de deu dies. La viròloga apunta que «l'han de receptar els metges, han de donar la baixa i l'empresa ha de respectar perquè durant aquests deu dies, encara que un tingui una PCR negativa, pot ser que doni positiu uns dies després».