Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Taules i cadires en una classe buida d'una escola

La CUP de Tarragona rebutja una nova zonificació escolar i aposta per potenciar les escoles de barri

Les anticapitalistes vinculen la «segregació escolar» amb la «segregació urbanística»

El grup municipal de la CUP  a l'Ajuntament de Tarragona  ha anunciat, en una roda de premsa aquest dimecres, 27 de gener, que situa la lluita contra la «segregació escolar» en un dels primers llocs de la seva llista d'objectius. Les anticapitalistes han reclamat «una veritable política de xoc vers la segregació escolar potenciant  les escoles de barri a través d'una injecció de recursos en projectes educatius, escola de pares i mares, reforç escolar, patis oberts i inversió en infraestructures», segons ha explicat la consellera Eva Miguel.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

En aquest sentit, tant en els pressupostos del 2020 com els del 2021 «gràcies a la negociació amb la CUP es van incrementar  les partides  en projectes educatius, sobretot destinats a les escoles d'alta complexitat i pal·liar la bretxa digital». La consellera Laia Estrada ha manifestat que és imprescindible realitzar campanyes en les quals es fomenti  l'escola de proximitat,  l'escola de barri, «que és el que permet treballar per la inclusió, fer valdre la interculturalitat, lluitar per la cohesió social i evitar desplaçaments en cotxe que col·lapsen el centre de la ciutat».

Reestructuració de la zonificació escolar

En aquest sentit, ara com ara hi ha sobre la taula el debat sobre la reestructuració  de la  zonificació escolar a Tarragona a proposta d'una de les comissions de treball del consell escolar municipal.  De fet, a finals del mes de juny de l'any passat, el conseller d'Educació del consistori tarragoní, Manel Castaño, va apuntar, arran d'una manifestació de pares i mares de Tarragona reclamant més línies de P-3, que els treballs de cara a la nova zonificació arrancarien el mes de febrer d'enguany.

Les cupaires han explicat que plantejar una  nova zonificació com a solució contra la segregació escolar és «començar la casa per la teulada». Segons les anticapitalistes, la proposta actual aposta per una reducció de zones, la qual en lloc de disminuir la segregació escolar fonamenta la matriculació en l'escola concertada. Tot i estar d'acord en què calen accions urgents per fer front a la segregació escolar, des de la CUP s'adverteix que aquest va lligada a la segregació urbanística que pateix la ciutat, d'aquesta manera, doncs, i en paraules de Laia Estrada «el debat que s'ha establert al voltant de la zonificació no és pas la solució del problema».

Per últim, la CUP ha insistit a reforçar les escoles de barri, que es dugui a terme el desplegament de camins escolars i la creació l'Observatori contra la Segregació Escolar, acords que contemplaven diverses mocions presentades per les anticapitalistes i aprovades pel ple, però a les que no s'ha donat compliment.