Cadena de muntatge de la furgoneta elèctrica de Nissan a la planta de Zona Franca.

Nova proposta del govern a Nissan per evitar que tanqui la seva fàbrica de Barcelona

L'empresa nipona té previst acomiadar 20.000 persones a tot el món

El govern espanyol ha fet una nova proposta a la companyia japonesa Nissan  per evitar que tanqui  la seva fàbrica  a Barcelona com una conseqüència del seu pla de reestructuració en àmbit global. La planta de la Zona Franca, que actualment treballa al 30% de la seva capacitat, seria l'única afectada a l'Estat.

Reyes Maroto, ministra d'Indústria Comerç i Turisme, en declaracions a 'El Español', ha explicat que «a Espanya hi ha oportunitat per a Nissan, aquesta marca fa 40 anys que està amb nosaltres i per tant el govern els donarà suport  en definició de noves inversions. Hem fet una proposta de pla industrial per a les plantes espanyoles i queda per veure la decisió que prenen, que esperem que sigui la correcta». 

Segons ha explicat, la resposta de Nissan a la proposta del govern hauria d'arribar el pròxim dijous com a màxim, ja que és la data en què l'empresa prendrà la decisió definitiva sobre el seu pla de reestructuració. Maroto ha afegit que ja fa dos anys que el govern està en converses amb la companyia, especialment en els darrers sis mesos, fet que demostra que actualment el fet de salvar la fàbrica de Nissan a Barcelona és una prioritat del Ministeri. 

La ministra ha continuat explicant que, per al govern, la decisió encertada de Nissan seria mantenir la planta per reforçar la seva posició a Europa i renovar la seva aliança amb Renault. Per ara, el ministeri segueix en contacte directe amb la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona per defensar la permanència de les quatre plantes de l'empresa nipona al territori.

Nissan preveu eliminar 20.000 llocs de treball a tot el món

El moviment de Nissan de tancar la fàbrica de Barcelona  forma part del seu nou pla de reestructuració mundial que pot deixar sense feina a 20.000 persones, especialment a Europa i els països emergents, és a dir el 15% de la seva plantilla total.

La decisió arriba com una mesura per pal·liar les pèrdues després del descens en la demanda de vehicles de la companyia, segons l'agència japonesa Kyodo. Segons es va saber la setmana passada a través de les informacions publicades al diari 'Nikkei', Nissan pretén tancar la fàbrica de Barcelona i traslladar la producció a les plantes de Renault

De moment, però, la decisió no és definitiva, i l'empresa comunicarà el dijous 28 de maig les especificacions sobre el seu pla estratègic a mitjà termini, durant la presentació dels resultats del seu últim any fiscal. 

Cal destacar que la de Barcelona seria l'única planta afectada a Espanya per la reestructuració, ja que les dues plantes de Cantàbria i Àvila fabriquen peces per a l'Aliança Renault-Nissan-Mitsubishi, amb fàbriques en altres punts d'Europa.