Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla curt del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la reunió amb presidents autonòmics

Proposta d'última hora del govern espanyol per un nou confinament

Sanitat proposarà recórrer a la llei de Salut Pública per deixar sortir només per anar a la feina, al metge o a comprar

Pla curt del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la reunió amb presidents autonòmics
Sanitat proposarà recórrer a la llei de Salut Pública per deixar sortir només per anar a la feina, al metge o a comprar | ACN


Espanya va de cap a un confinament, però el govern espanyol busca la fórmula per restringir la mobilitat sense necessitat de modificar l'estat d'alarma. Avui proposarà al Consell Interterritorial de Salut una solució que passa per recórrer a la llei de Salut Pública perquè els espanyols només puguin sortir de casa per anar a treballar, al metge, al banc o a comprar.

Sanitat afronta avui una reunió clau amb les comunitats autònomes. S'hi decidiran les noves mesures per doblegar la corba de contagis de la tercera onada. Fins a 15 comunitats demanen al govern de Sánchez avançar el toc de queda a les vuit de la tarda o un nou confinament.

Però això exigiria modificar l'estat d'alarma, que només empara els confinaments nocturns des de les deu de la nit. Per evitar-ho, l'Executiu espanyol es presentarà amb una proposta sorpresa: la possibilitat d'aplicar confinaments sense un nou estat d'alarma. Fonts de la negociació revelen que el ministre, Salvador Illa, esgrimirà la llei de Salut Pública com a marc.

El mateix Illa ha deixat clar en les últimes hores que està obert a escoltar qualsevol proposta que arribi de les comunitats. És conscient que la situació és preocupant, ja que en molts llocs els hospitals estan fins a dalt, i la cosa pot empitjorar. Però el govern espanyol també ha estat contundent en l'exquisit compliment de la llei quan es tracta de restringir drets fonamentals, després de la decisió de Castella i Lleó d'avançar el toc de queda a les 20.00 hores.

Per això, el govern de Sánchez proposarà avui a les comunitats que s'acullin a la Llei Orgànica 3/1986 de Mesures Especials en Matèria de Salut. Aquesta llei permet ordenar el tancament de la població a casa, i donaria empara jurídica als presidents autonòmics per decretar confinaments, si així ho decideixen, i després demanar l'autorització judicial.

Per evitar el veto judicial, el govern central proposa evitar la fórmula «la població ha de romandre al seu domicili i la circulació per les vies d'ús públic ha de respondre a alguns dels següents supòsits», per utilitzar la següent: «Es permeten les sortides del domicili i la circulació per les vies d'ús públic en els supòsits següents».

A continuació, es proposa incloure supòsits com anar a treballar, a comprar, fer gestions administratives, tenir cura de gent gran o d'infants, i causes de força major. La responsabilitat recaurà exclusivament en la comunitat autònoma. Però no serà necessari un confinament generalitzat, sinó «selectiu», restringit a les zones amb majors nivells de contagi o saturació hospitalària.

Els arguments de Sanitat per evitar un confinament

La proposta de Sanitat arriba en un moment especialment complicat, amb la tercera onada batent rècord absolut de contagis i la pressió hospitalària sense parar de créixer. Una situació que ha portat a les autonomies a demanar més eines per imposar restriccions, encara que Sanitat no vol sentir a parlar-ne i busca alternatives per limitar els moviments sense modificar l'estat d'alarma.

El govern espanyol tem que un confinament total torni a frenar la recuperació econòmica, la qual cosa podria suposar l'estocada final per a molts sectors. Però els experts creuen que un tancament dur i curt és l'única sortida per frenar la transmissió dels contagis, provocada per l'augment dels contactes per Nadal i afavorida per la nova variant britànica, més contagiosa.

Sanitat recorda que es va poder contenir la segona onada sense un confinament a casa i que les mateixes mesures poden servir per doblegar la corba ara. A més, adverteix de les conseqüències econòmiques, però també psicològiques, que tindria un nou confinament.

Com a rerefons hi ha també les dificultats polítiques i jurídiques que portaria un nou tancament, ja que hauria de ser aprovat pel Consell de Ministres, i després ratificat pel Congrés. Però, amb tot, Sanitat no amaga la gravetat de la situació. Reconeix que les dades són «molt preocupants», però també assegura que «sabem com doblegar aquesta corba».

Algunes comunitats demanen un autoconfinament d'urgència

Les comunitats pressionaran avui durant el Consell Interterritorial perquè el govern de Sánchez permeti avançar el toc de queda i apliqui un confinament total a tot Espanya. Illa està disposat a negociar l'ampliació del toc de queda, però en canvi tanca la porta a un nou confinament, com el que ja s'estan aplicant en altres països com el Regne Unit o Alemanya.

Les comunitats ja han aplicat mesures severes dins del que els permet l'estat d'alarma. Però territoris com Andalusia, Castella i Lleó, Múrcia o Astúries han demanat al govern central que posi damunt de la taula la possibilitat d'un nou confinament. Ciutadans dona suport a un nou tancament, i el PP es mostra disposat a estudiar la mesura.

Mentre el govern de Sánchez sospesa la possibilitat i estudia alternatives, algunes comunitats com Galícia, Castella i Lleó, la Rioja o Andalusia, ja han aconsellat als seus ciutadans que s'autoconfinin. Sanitat els dirà avui que aquells territoris que considerin que la mesura és necessària, poden aplicar-la de forma independent sense necessitat d'un nou estat d'alarma. En definitiva, sembla que Espanya va de cap a un confinament.