Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La candidata de JxCat, Laura Borràs, amb el president del partit, Carles Puigdemont, en connexió des de Waterloo

Proposta de JxCat a ERC després dels resultats electorals

La candidata, Laura Borràs, fa una crida a «no malbaratar» la «nova oportunitat històrica»
La candidata de JxCat, Laura Borràs, amb el president del partit, Carles Puigdemont, en connexió des de Waterloo
La candidata de JxCat, Laura Borràs, amb el president del partit, Carles Puigdemont, en connexió des de Waterloo | ACN

Després de perdre dos diputats, la candidata de JxCat, Laura Borràs, ha emplaçat a ERC i la CUP a «treballar plegats» per formar un Govern independentista «fort». La presidenciable ha qualificat els resultats de les eleccions del 14-F com una «gran victòria» de l'independentisme contra el 155 i es compromet a formar un executiu que assumeixi les «conseqüències» d'haver superat el 50% dels vots. En aquest sentit, Borràs ha indicat que ja ha trucat a Aragonès (ERC) i Sabater (CUP) per començar a «treballar plegats» en un acord.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Borràs ha fet una crida a «no malbaratar la nova oportunitat històrica» que assegura que ha donat la ciutadania per fer avançar Catalunya cap a la república. D'altra banda, des de Waterloo va intervenir Carles Puigdemont per constatar que s'han «vençut» els partits de la «repressió». L'eurodiputat ha constatat que el 14-F ha servit per demostrar que l'independentisme ha tornat a guanyar, i amb la «mateixa claredat» que el 2017. El líder de Junts ha asseverat que l'independentisme, de fet, està ara «millor» perquè s'ha superat la xifra del 50% de vots.

Puigdemont ha lamentat els vots «perduts» a partits que no han obtingut representació al Parlament -com el PDeCAT-, i ha reiterat que només l'independentisme pot formar Govern. «Hem de fer arribar el missatge a Madrid i a Europa que, malgrat la campanya de l'Estat, és impossible fer política sense parlar d'independència», ha insistit.

Al seu torn, Borràs ha subratllat que la majoria de vots i escons ha de comportar conseqüències polítiques al Govern i al Parlament. La diputada electa ha manifestat que l'independentisme no havia tingut «mai» uns «fonaments tan sòlids» per poder construir la república. «El poble ens dona una nova oportunitat, i hem de ser respectuosos i responsables per no malbaratar-la», ha sentenciat. «Si és per nosaltres tindrem un Govern i un Parlament fort», ha afegit.

Mig milió de vots

JxCat ha obtingut 32 diputats i 561.505 vots (20,1% del total). El 2017 en va aconseguir 34 i gairebé el doble de vots: 948.233 (21,66%). A Barcelona la llista de Borràs ha aconseguit 372.941 vots (624.000 el 2017), a Girona 89.463 (149.000), a Lleida 44.214 (78.000) i a Tarragona 52.974 (96.000).

Aquests son els 32 diputats electes de JxCat: Per Barcelona (16) son Carles Puigdemont (renunciarà a l'acta), Laura Borràs, Joan Canadell, Elsa Artadi, Jaume Alonso-Cuevillas, Meritxell Budó, Jordi Puigneró, Anna Erra, Lluís Puig (renunciarà a l'acta), Aurora Madaula, Damià Calvet, Mercè Esteve Pi, Josep Rius, Judit Toronjo, Francesc Dalmases i Titón Lailla. Pels "exiliats" Puigdemont i Puig hi entrarien Josep Costa i Glòria Freixa.

Per Girona (7): Gemma Geis, Marta Madrenas, Salvador Vergés, Francesc Ten, Maria Antònia Batlle, Ferran Roquer i Jordi Munell. Per Tarragona (4): Albert Batet, Mònica Sala, Eusebi Campdepedrós i Teresa Pallarès. I per Lleida (5): Ramon Tremosa, Cristina Casol, Jordi Fàbrega, Anna Feliu i Joan Carles Garcia.