La candidata de JxCat, Laura Borràs, amb el president del partit, Carles Puigdemont, en connexió des de Waterloo

Proposta de JxCat a ERC després dels resultats electorals

La candidata, Laura Borràs, fa una crida a «no malbaratar» la «nova oportunitat històrica»

Després de perdre dos diputats, la candidata de JxCat, Laura Borràs, ha emplaçat a ERC i la CUP a «treballar plegats» per formar un Govern independentista «fort». La presidenciable ha qualificat els resultats de les eleccions del 14-F com una «gran victòria» de l'independentisme contra el 155 i es compromet a formar un executiu que assumeixi les «conseqüències» d'haver superat el 50% dels vots. En aquest sentit, Borràs ha indicat que ja ha trucat a Aragonès (ERC) i Sabater (CUP) per començar a «treballar plegats» en un acord.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Borràs ha fet una crida a «no malbaratar la nova oportunitat històrica» que assegura que ha donat la ciutadania per fer avançar Catalunya cap a la república. D'altra banda, des de Waterloo va intervenir Carles Puigdemont per constatar que s'han «vençut» els partits de la «repressió». L'eurodiputat ha constatat que el 14-F ha servit per demostrar que l'independentisme ha tornat a guanyar, i amb la «mateixa claredat» que el 2017. El líder de Junts ha asseverat que l'independentisme, de fet, està ara «millor» perquè s'ha superat la xifra del 50% de vots.

Puigdemont ha lamentat els vots «perduts» a partits que no han obtingut representació al Parlament -com el PDeCAT-, i ha reiterat que només l'independentisme pot formar Govern. «Hem de fer arribar el missatge a Madrid i a Europa que, malgrat la campanya de l'Estat, és impossible fer política sense parlar d'independència», ha insistit.

Al seu torn, Borràs ha subratllat que la majoria de vots i escons ha de comportar conseqüències polítiques al Govern i al Parlament. La diputada electa ha manifestat que l'independentisme no havia tingut «mai» uns «fonaments tan sòlids» per poder construir la república. «El poble ens dona una nova oportunitat, i hem de ser respectuosos i responsables per no malbaratar-la», ha sentenciat. «Si és per nosaltres tindrem un Govern i un Parlament fort», ha afegit.

Mig milió de vots

JxCat ha obtingut 32 diputats i 561.505 vots (20,1% del total). El 2017 en va aconseguir 34 i gairebé el doble de vots: 948.233 (21,66%). A Barcelona la llista de Borràs ha aconseguit 372.941 vots (624.000 el 2017), a Girona 89.463 (149.000), a Lleida 44.214 (78.000) i a Tarragona 52.974 (96.000).

Aquests son els 32 diputats electes de JxCat: Per Barcelona (16) son Carles Puigdemont (renunciarà a l'acta), Laura Borràs, Joan Canadell, Elsa Artadi, Jaume Alonso-Cuevillas, Meritxell Budó, Jordi Puigneró, Anna Erra, Lluís Puig (renunciarà a l'acta), Aurora Madaula, Damià Calvet, Mercè Esteve Pi, Josep Rius, Judit Toronjo, Francesc Dalmases i Titón Lailla. Pels "exiliats" Puigdemont i Puig hi entrarien Josep Costa i Glòria Freixa.

Per Girona (7): Gemma Geis, Marta Madrenas, Salvador Vergés, Francesc Ten, Maria Antònia Batlle, Ferran Roquer i Jordi Munell. Per Tarragona (4): Albert Batet, Mònica Sala, Eusebi Campdepedrós i Teresa Pallarès. I per Lleida (5): Ramon Tremosa, Cristina Casol, Jordi Fàbrega, Anna Feliu i Joan Carles Garcia.