Margarita del Val, experta viròloga del CSIC, es manté ferm en la seva decisió d'aconsellar sobre la millor manera d'evitar els contagis en les festes nadalenques. No hi ha compareixença que realitzi on del Val no adverteixi a la població i intenti conscienciar sobre la importància de seguir les recomanacions i no abaixar la guàrdia.
Aquesta vegada la viròloga ha intervingut en el programa radiofònic 'Hora 14' per a explicar que l'hivern és una de les estacions més delicades quant a malalties respiratòries i ara més que mai, és de vital importància ser prudents per a evitar els contagis per Covid-19.
Millor fer menjars que sopars familiars
A tan sols una setmana per al sopar de la Nit de Nadal, Margarita del Val ha proposat que tan sols ens ajuntem les famílies convivents i sortim a passejar a l'aire lliure amb la resta de familiars. L'experta és conscient que l'hivern és l'«etapa més dura» i pot provocar un augment considerable de contagis.
«De nosaltres depèn que controlem la situació ara igual que ho controlem al final de la tardor» opinava en el programa de la cadena SER. Una opinió que coincideix amb la del president Pedro Sánchez on va deixar a les nostres mans frenar la propagació del virus. Una premissa que es porta repetint des de l'inici de la pandèmia.
Del Val posa sobre la taula diverses alternatives de cara a les celebracions nadalenques en el cas que vulguem reunir-nos amb la família. Aconsella reduir al màxim els convidats i «quedar a passejar junts a l'aire lliure amb mascaretes posades i menjar cadascun a la seva casa». A més, tenint en compte que serà un Nadal molt diferent, proposa «dinar el dia de Nadal en lloc de sopar, perquè podem ventilar molt millor al migdia que a la nit».
Respecte als menjars, la viròloga assenyala que «no s'ha d'intercanviar plats i s'ha de ventilar cada 15 minuts». Està demostrat que els llocs tancats són l'escenari perfecte per a contagiar-nos, per aquest motiu els experts aconsellin evitar els bars, perquè són llocs sorollosos on es tendeix a aixecar la veu per a parlar i es donen cita persones de diferents llars, la qual cosa suposa un risc altíssim de contagi.
Si resulta impossible canviar els sopars per menjars, és molt important que tinguem en compte que «com menys persones ens ajuntem al llarg de tot el Nadal, millor». «Si mengem la nit de Nadal amb els sogres, en ple Nadal amb els pares i la Nit de cap d'any amb els amics, estem menjant amb un munt de gent, encara que no siguin tots alhora, als quals podrem contagiar o que ens poden contagiar a nosaltres» explica.
No es pot abaixar la guàrdia ni rebaixar les restriccions
Tenint en compte la delicada situació que es planteja de cara a Nadal i amb el creixent augment de contagis que s'han registrat en els últims dies, la viròloga del CSIC adverteix que no és moment de flexibilitzar les mesures. Una relaxació podria tenir greus conseqüències.
«Hi ha més mobilitat de les persones, hi ha més contacte, i es llança el missatge que la situació és segura, i llavors tots ens relaxem una mica, i això és un problema» adverteix davant el que podria ocórrer si es relaxen les mesures.
En ser preguntada sobre l'alleujament que podria suposar l'arribada de la vacuna contra la Covid-19, Margarita del Val s'ha mostrat prudent i ha assenyalat que, encara que es comenci la vacunació, haurem de seguir amb algunes restriccions: «No pensem que les restriccions acabaran amb l'arribada de vacuna, això només serà quan estigui molt avançada la vacunació, perquè ara com ara no sabem si la vacuna protegeix de la infecció, si protegeix als asimptomàtics, si protegeix de la mortalitat, no sols dels símptomes greus...».