El darrer consell de ministres de l'executiu espanyol va donar llum verda al decret de reactivació econòmica «per lluitar contra els efectes de la COVID-19 als àmbits del transport i l'habitatge». L'article 25 del capítol cinquè d'aquest decret portava una sorpresa pels usuaris de les principals vies ràpides de les comarques tarragonines, principalment l'AP-7 i l'AP-2.
El text aprovat per la coalició PSOE-UP establia un seguit de facilitats per a les empreses concessionàries, amb la intenció que aquestes puguin «reequilibrar, econòmicament, els contractes de concessió» que entrin dins l'àmbit d'aplicació d'aquest decret. És a dir, si les empreses poden acreditar un marge brut d'explotació negatiu, durant el període de vigència de l'estat d'alarma, el govern central prorrogarà la concessió de l'explotació. La pròrroga «mai podrà excedir la vigència del període de l'estat d'alarma».
És a dir, el tram de l'AP-7 de Vila-seca a la frontera francesa, que expirava el 31 d'agost de l'any vinent, així com el tram de l'AP-2 entre el Vendrell i Saragossa, que també finalitzava el 31 d'agost de l'any 2021, s'allargaran fins a gairebé l'any 2022.
La reacció de les Cambres de Comerç
La notícia ha caigut com una gerra d'aigua freda entre alguns dels sectors més perjudicats per la mesura. Les Cambres de Comerç, la patronal CECOT i el RACC han fet comunicat públic on s'oposen a prorrogar les concessions a les autopistes. Les tres entitats han recordat que «aquesta mesura va ser descartada pel ministre de Transports, José Luís Ábalos, L’allargament dels peatges, minvaria significativament la competitivitat del nostre teixit productiu davant d’un escenari de reactivació que tot fa preveure que serà llarg i dur».
Pels signants, «si finalment aquesta pròrroga a les concessionàries tira endavant, l’Estat demostraria més sensibilitat cap a aquestes grans concessionàries que cap als ciutadans i el teixit empresarial, majoritàriament format per pimes. I constituiria un nou greuge que s’afegiria al que històricament ha vingut patint Catalunya en l’àmbit dels peatges».
Jordi Just, president de la Cambra de Comerç de Reus, ha aportat la visió local: «les comarques de Tarragona patim molt especialment el llast dels peatges. Les nostres empreses i els nostres ciutadans no podem acceptar de cap manera que la sagnia s’allargui. Ens oposem a aquesta pròrroga buscant les aliances que siguin necessàries, estem en un moment molt complicat i el Govern hauria d’adoptar mesures que ens ajudin, no que ens compliquin encara més la reactivació econòmica».
Tram lliure de Vila-seca a Alacant
El tram sud de l'AP-7, entre Vila-seca i Alacant, va quedar alliberat l'1 de gener d'enguany. L'aixecament de barreres posava punt final a 45 anys d'explotació empresarial de la infraestructura i transformava en gratuïts els 347 quilòmetres que hi ha entre Vila-seca i Alacant.
És la segona vegada en la història que l'Estat reverteix la gestió d'una autopista ja amortitzada i mai no ho havia fet en un tram tan llarg. Diferents associacions de les comarques tarragonines, com 'Prou!!!AP-7 Gratuïta ja !', fa anys que reclamen la finalització de la concessió de les autopistes. L'anterior executiu espanyol, el govern del Partit Popular, s'havia compromès mantes vegades a no prorrogar la concessió. Ara, amb un executiu d'esquerres a la Moncloa, la pandèmia, i les seves greus conseqüències econòmiques, ha servit per a prorrogar, temporalment, unes vies que fa molts anys que els tarragonins, i tarragonines, han pagat.