Punt final a la concessió de l'autopista AP-7 que explota l'empresa Aumar —filial d'Abertis— des de Vila-seca i Salou fins a Alacant. Aquest dimecres 1 de gener, després de més de 45 anys en mans privades i innumerables pròrrogues, tots els peatges al llarg d'aquests 374 quilòmetres de carretera han aixecat les barreres a l'espera del seu desmantellament definitiu. De fet, els peatges van obrir de forma anticipada cap a les 22 hores de la nit de Cap d'Any.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
És la segona vegada en la història que l'Estat reverteix la gestió d'una autopista ja amortitzada i mai no ho havia fet en un tram tan llarg —avui també acaba la concessió de l'AP-4 entre Sevilla i Jerez de la Frontera—. La mesura, llargament reivindicada pel territori, arriba carregada d'incertesa.
A la cerca d'empreses que es facin càrrec de la conservació de la carretera
De moment, el govern estatal no ha pogut adjudicar els contractes de conservació i explotació de l'AP-7 que havia tret a licitació per 129 milions d'euros a les quatre províncies per on transcorre el tram alliberat de l'AP-7 (Tarragona, Castelló, València i Alacant). Abertis i els sindicats UGT i CCOO no estan d'acord amb els termes de la subrogació dels empleats que han treballat fins ara en aquesta via i han presentat un recurs. Cal recordar que l'ERO acordat per Aumar ha afectat uns 136 membres de la plantilla.
Fins que no es resolgui el recurs, l'Estat ha signat de forma urgent un contracte pel manteniment de la carretera amb l'empresa Sacyr, que serà la responsable d'iniciar els treballs de desmantellament de peatges a partir de demà.
La Generalitat aposta per instaurar una vinyeta que serveixi per finançar el manteniment de les autopistes
Tanmateix, des de la Generalitat no acaben de veure amb bons ulls la gratuïtat de l'autopista i aposten per explorar altres vies de finançament per al manteniment de les carreteres d'altes prestacions en el futur, així com pel foment del transport públic. És el cas de la vinyeta, que ha incorporat recentment al seu discurs el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.
La vinyeta, que ja s'utilitza en molts països europeus, és un adhesiu que hauria d'adquirir cada vehicle de forma anual per poder transitar per les vies de pagament. De moment, Foment no contempla la instauració d'altres vies de pagament, com tampoc impostos especials o peatges 'tous'. Un extrem que rebutgen del tot des de les entitats veïnals i de transport que ara celebren l'alliberament d'una via amortitzada des de fa anys.
L'alliberament de l'AP-7 afecta uns 87 km de carretera que passen per la província de Tarragona i suposarà l'eliminació de fins a sis peatges al territori: Cambrils, l'Hospitalet de l'Infant, l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Tortosa-l'Aldea i Amposta (a banda de la sortida d'Ulldecona i Alcanar que es troba ja en el terme de Vinaròs, a Castelló). Tal com va poder comprovar TarragonaDigital, aquest 31 de desembre ja estaven desinstal·lades algunes d'aquestes barreres, com és el cas del peatge de Cambrils.
Nou peatge troncal a Vila-seca-Salou que fixa el límit de pagament fins al 2021
Pel que fa al peatge de Vila-seca-Salou, la concessionària ha construït un de nou un quilòmetre més al sud de l'actual que determina el tram d'autopista que continuarà sent de pagament. De moment, se n'han construït quatre barreres en cada sentit, tot i que els treballs continuen aquests dies i la previsió era habilitar un peatge troncal d'onze vies. Ara per ara, els conductors que accedeixin a l'AP-7 per l'entrada de Vila-seca-Salou hauran d'agafar el tiquet i, si es dirigeixen cap al sud, tornar a passar per les noves barreres.
Segons els càlculs del Ministeri de Foment, l'alliberament de l'autopista suposarà un estalvi de fins a 70 milions d'euros per als conductors a Catalunya i 230 milions més si sumem els peatges que discorren per la Comunitat Valenciana. Amb tot, el trajecte entre Vila-seca i Alacant suposava un cost de gairebé 46 euros per als turismes i de fins a 62 en el cas dels vehicles de gran tonatge.
Així mateix, es preveu un increment important de vehicles per aquest via ara que és gratuïta. L'AP-7 absorbirà bona part de la circulació de l'A-7 i la N-340, que discorren en paral·lel, la qual cosa ha generat també certa alarma entre alguns sectors. En una entrevista recent, el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, xifrava aquest augment en un 30% —uns 13.000 conductors diaris— i assegurava que és «absorbible».
Altrament, una de les reivindicacions de la plataforma veïnal 'Prou! AP-7 Gratuïta ja' és la construcció d'un tercer carril que permeti alleugerir en part el creixement de trànsit previst i garantir així la seguretat de la carretera. En la mateixa línia, des de la Federació d’Autotransport de Tarragona (FEAT) també demanen actuar-hi per garantir la fluïdesa de l'autopista.
Demanen més sortides i àrees de descans al llarg dels 374 km alliberats de carretera
Així mateix, des de la plataforma que ha liderat la lluita per alliberar els peatges al territori reclamen a l'Estat que aporti més serveis a l'AP-7, com àrees de descans, i que habiliti nous accessos i sortides al llarg del seu recorregut. Aquest punt, de fet, sí que es troba dins dels plans de l'executiu estatal, que ja va encarregar fa uns mesos un estudi al respecte, i està previst que l'adjudiqui en poques setmanes.
Més de 50 milions per gestionar les àrees de servei de l'Hospitalet i el Baix Ebre
La fi dels peatges comportarà altres novetats en aquesta carretera que ha estat en mans privades durant quasi 50 anys. La primera és el canvi de denominació. Per ara es mantindrà el nom d'AP-7, tot i no ser una autopista de peatge, però pròximament el ministeri estudiarà introduir una nova nomenclatura. Cal destacar que el nom de l'autopista tampoc podria ser A-7, ja que així es denomina l'autovia en els trams on està desdoblada la N-340.
Un altre aspecte a remarcar és què passarà amb les àrees de servei. Durant aquests primers mesos sense peatges, la gestió continuarà en les mateixes mans, però Foment ja ha tret a licitació els contractes per fer-se amb la concessió de les nou àrees de servei que discorren pels 374 km alliberats d'autopista. La licitació s'ha fet per lots, amb un valor total pròxim als 220 milions d'euros per 5 anys de contracte. Concretament, la gestió de l'àrea de servei de l'Hospitalet de l'Infant s'ha licitat en 24,7 milions d'euros i la del Baix Ebre, en 26,3 milions. El termini per presentar les ofertes és obert fins al pròxim 14 de febrer.
Últim any i mig de pagament del tram de l'AP-7 fins a la Junquera
D'altra banda, cal recordar que la concessió per a la resta de trams de l'autopista, des de Vila-seca fins a la Junquera no vencerà fins a l'agost del 2021. Aquest tram de l'AP-7 està en mans d'una altra filial d'Abertis, Acesa, que s'ha encarregat de la construcció del nou peatge troncal que fixa el límit del tram de pagament.
[predef]tarragona-whats-192[/predef]
En aquest sentit, amb l'arribada del 2020 també arribaran les noves tarifes de l'autopista, que patiran per tercer any consecutiu un increment. Així, la pujada del cost pels usuaris de les carreteres de pagament de gestió estatal —l'AP-7 i l'AP-2 són les úniques que passen per Catalunya— serà d'un 0,84%.
Més notícies: