Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Control nocturn dels Mossos d'Esquadra amb diverses patrulles

Protecció Civil descarta fer canvis d'última hora en les restriccions de Cap d'Any

La directora general apel·la a l'«autoprotecció» i evitar els contactes de risc, alhora que nega que hi hagi «permissivitat»

Control nocturn dels Mossos d'Esquadra amb diverses patrulles
El toc de queda durant la nit de Cap d'Any es manté a la una de la matinada, hora en què no es podrà circular per la via pública. | Mossos d'Esquadra

La directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha descartat canvis d'última hora que impliquin un enduriment de les mesures vigents per aquest Cap d'Any a Catalunya i ha defensat que no hi ha permissivitat. «No sé per què es considera que hi ha molta permissivitat aquesta nit», ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què també ha recordat que només hi ha una «petita» diferència amb la resta de dies, que són l'ampliació del toc de queda a la una de la matinada i els desplaçaments per veure familiars per evitar que persones que viuen soles quedin en «desemparament».

Isabel Ferrer ha assegurat entendre la preocupació dels sanitaris, però ha defensat que s'han de tenir en compte molts aspectes per mantenir l'«equilibri precari» entre sanitat, economia i aspectes socials. La directora general ha insistit en el missatge que malgrat que les mesures permetin uns màxims això no vol dir que s'hagi d'arribar a aquests.

«Aquesta nit no és una nit per fer festes»

La representant de Protecció Civil ha assegurat que les dades dels dies de Nadal demostra que «tothom ho ha entès prou bé», tot i que ha reconegut que la seva principal preocupació és precisament «que tothom entengui que la situació és d'emergència» o «catàstrofe». Per això, ha insistit que «aquesta nit no és una nit per fer festes ni reunir-se persones de diferents nuclis familiars».

Tot i la decisió de no endurir les mesures vigents de cara a la nit de Cap d'Any, la directora general de Protecció Civil ha afirmat que es fa un seguiment molt exhaustiu de l'evolució de la pandèmia i ha assegurat que si són necessàries, es prendran noves mesures. «Tot està sobre la taula», ha declarat, tot i que ha rebutjat avançar escenaris perquè abans s'ha de confirmar que el repunt de casos no respon a l'acumulació de proves després del Nadal.

Els experts i els sanitaris, contrariats amb les decisions del Govern

La decisió del Govern de no endurir les restriccions de cara a la nit de Cap d'Any ha provocat les crítiques d'experts i sanitaris, que consideren que haver obert la mà durant les festes de Nadal suposarà un increment de casos en les pròximes setmanes. En aquest sentit, l'epidemiòleg Oriol Mitjà explicava aquest dimecres al vespre que els hospitals catalans estan patint molt i que d'aquí a dues i tres setmanes s'arribarà al pic de la tercera onada, un fet que «suposarà un increment de la mortalitat de persones grans i amb restriccions severes que afectaran l’economia».

Mitjà no ha estat l'únic que ha carregat contra les decisions del Govern, ja que el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, també ha alertat sobre la situació que es pot produir en els pròxims dies. En declaracions a la Cadena Ser, Padrós va advertir que «això se'ns pot disparar moltíssim més», alhora que va fer una crida a «plantejar si estem disposats al fet que aquest país tingui la quantitat de morts que està acumulant per guardar el difícil equilibri entre l'economia i la salut».

Així mateix, Jaume Padrós va assegurar que el sistema sanitari està en una situació que «veiem molt amenaçadora».