Imatge d'un xàfec a Verges, Baix Empordà

L'avís que acaba de fer Protecció Civil a causa de les fortes tempestes a Catalunya

Hi ha hagut un centenar d'avisos per baixos inundats o branques caigudes

Les pròximes hores seran difícils a Catalunya a causa de la meteorologia. La presència de fortes tempestes a diversos punts del territori han obligat Protecció Civil a demanar la limitació de mobilitat fins a les vuit del vespre.

Les pluges apareixeran en moltes comarques, tant les de l'àmbit central del país com les del litoral, fins al Camp de Tarragona. Hi haurà episodis de pluja curts, intensos i locals que alhora es mouen amb rapidesa. Les quals provoquen inundacions de baixos o altres complicacions d'aquest tipus de manera molt localitzada a diferents indrets de la geografia catalana.

Segons ha informat Protecció Civil, fins ara, hi ha hagut un centenar d'avisos arreu del territori per incidències provocades per l'aigua. Afortunadament, cap de consideració de gravetat.

Tot i això, en conseqüència de les pluges, poden augmentar de pressa els cabals de torrents i rieres i poden ser tempestes ue arribin i afectin qualsevol lloc de Catalunya.

Una de les zones més afectades fins ara ha estat a l'entorn de Sabadell i la zona del Vallès Occidental. També hi ha hagut incidències al Baix Llobregat, al Moianès, al Bages o a Osona.

A banda de les inundacions de baixos també hi ha hagut caiguda d'arbres pel fet que les tempestes van acompanyades de vent, així com alguns carrers inundats.

Davant les previsions meteorològiques, que marquen una remissió de l'episodi cap a les vuit del vespre, es recomana evitar els desplaçaments fins aquesta hora, en cas que no siguin imprescindibles.

D'aquesta manera, Protecció Civil ha activat l'alerta del pla d'emergències Inuncat. També ha concretat que al Vallès Occidental la pluja ha anat acompanyada de pedra o calamarsa i s'han registrat fins a 40 litres per metre quadrat en mitja hora. 

Així mateix, a les comarques centrals també hi poden haver fortes ratxes de vent, pedra, esclafits o, fins i tot, tornados.

A més a més de recomanar la precaució en la mobilitat durant les hores de tempestes, Protecció Civil també demana evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables. Així mateix, no creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s'esperen intensitats i acumulacions més importants.