Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'un jove amb una mascareta

Un simple gest redueix el risc de contagiar-te (i no és la mascareta)

A més de la regla de les 'tres M', existeixen altres mesures per a reduir el risc de contagi

Primer pla d'un jove amb una mascareta
A més de la regla de les 'tres M', existeixen altres mesures per a reduir el risc de contagi | Pixabay | Orna Wachman

A hores d'ara ja tots coneixem les mesures preventives per a evitar contagiar-nos de coronavirus. Des de l'esclat de la crisi sanitària han insistit en la coneguda regles de les tres 'M': mascareta, mans i metre de distància.

Tampoc podem oblidar-nos de la regla de les tres 'C', que ha estat explicada pel Catedràtic de Salut Pública, José María Martín Moreno, a 'Espejo Público'. «Cal evitar els llocs Tancats, llocs molt Concorreguts i Contactes molt pròxims».

Són mesures que ja tenim interioritzades i que, pràcticament, realitzem de manera automàtica, una cosa que també és causada per l'obligatorietat i importància que se li ha donat a aquestes mesures.

Qualsevol espai tancat està replet de senyals informatius que ens recorden que hem de desinfectar-nos les mans amb freqüència i marques a terra que ens ajuden a respectar la distància.
No obstant això, existeixen altres mesures preventives davant el coronavirus que són igual d'importants i eficaces, però a les quals no se li ha donat tanta repercussió i importància.

Concretament, existeix una mesura que ha estat assenyalada per alguns experts com la gran oblidada de la pandèmia: protegir-se els ulls.

La gran mesura oblidada: protegir-se els ulls redueix un 65% el risc de contagi

Es tracta d'una mesura que el doctor en Bioquímica i Biologia Molecular, Javier Yanes, considera clau per a frenar l'avanç del virus, ja que els ulls suposen una via molt comuna d'entrada del virus. El doctor Javier Yanes ha assegurat en el seu blog de 20 minutos 'Ciencias Mixtas' que protegir els ulls redueix el contagi en més d'un 65%, una xifra molt elevada si tenim en compte que la ultra coneguda mascareta disminueix el risc en un 82%.

Es tracta d'una informació que ha defensat el doctor en el seu blog, però que ha estat corroborada científicament per la revista científica 'The Lancet', que va analitzar 172 recerques realitzades en 16 països.

No obstant això, també existeixen altres treballs que no són concloents sobre aquest tema. Alguns articles publicats en la revista 'Eye', 'Cell Reports' i en 'Nature Communications' no mostren cap evidència científica categòrica sobre la possibilitat d'infectar-se a través de l'ull.

En aquest sentit, Javier Yanes recalca que provar o descartar una infecció a través de l'ull és una cosa molt complicada perquè es tracta d'un òrgan molt complex amb diferents connexions en l'organisme.

Com protegir-se els ulls davant el coronavirus?

A pesar que no existeix una conclusió categòrica sobre aquest tema, el doctor en Bioquímica també apunta en el seu article a una revisió publicada en el 'British Journal of Ophthalmology' per a incidir en la importància de protegir-se els ulls.

«Encara que sembla que la probabilitat de la superfície ocular com a via d'entrada de la infecció és baixa, la infecció o transmissió del SARS-CoV-2 a través de la superfície ocular pot causar conjuntivitis i altres malestars oculars. Per tant, la protecció adequada dels ulls és un procediment essencial de prevenció, sobretot per al personal mèdic», recull l'article.

Per aquesta raó, l'expert ha incidit en la importància de resguardar els ulls i s'ha lamentat que no sigui una mesura recomanada regularment per les autoritats per a la població en general. Un mètode per a protegir els ulls eficaçment és a través de l'ús de pantalles facials, que han demostrat ser molt eficaces en el cas dels sanitaris.

Segons un estudi realitzat a l'Índia per la revista 'Jama', els contagis entre els sanitaris que visitaven a malalts de coronavirus en els seus domicilis van desaparèixer en utilitzar pantalles facials.

En aquest sentit, les ulleres també s'han convertit en un inesperat aliat en la lluita contra el virus perquè actuen de barrera protectora impedint que les nostres mans es posin en els ulls i puguin arrossegar partícules virals al seu interior.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]