Protesta a Lleida pel confinament el 12 de juliol de 2020

Centenars de persones protesten a Lleida pel confinament decretat pels brots

Entre els crits que proclamen hi ha el de 'Fora el Torra', 'Lleida no es toca' i 'No al confinament'

Unes 300 persones s'han concentrat  aquest diumenge al vespre a la plaça Ricard Vinyes de Lleida  en contra de l'enduriment del confinament anunciat pel Govern per a Lleida i set municipis més del Segrià. La convocatòria ha estat anònima a través de les xarxes.

Entre els crits que proclamen hi ha el de 'Fora el Torra', 'Lleida no es toca' i 'No al confinament'. També reclamen la dimissió del president de la Generalitat, Quim Torra, i també del Paer en Cap de Lleida, Miquel Pueyo. En els cartells que porten s'hi pot llegir 'Doneu la cara' i 'Les vostres mesures maten més que el virus'. Els participants porten mascareta. Alguns han guardat les distàncies, però d'altres no.

Pueyo demana que la Generalitat pagui els ajuts per al comerç i l'hostaleria del Segrià

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha demanat a la Generalitat que el pla de xoc anunciat aquesta setmana per l'hostaleria i el comerç «no sigui només un plantejament genèric sinó que durant la setmana que ve s'expliciti i es quantifiqui».

En aquest sentit, ha reclamat que els ajuts directes a aquests sectors es facin efectius a l'agost. Tant el paer en cap com el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, han reconegut que l'enduriment del confinament de Lleida i el Baix Segrià anunciat pel Govern és una mesura «difícil i contundent», és una mesura que evita el confinament total. En aquest sentit, Talarn ha reconegut que aquest diumenge ha estat un dia «molt complex» que han viscut amb molta «pressió» tant a l'ens com als ajuntaments.

«Malauradament ens haurem de quedar en un estat de pre-confinament. Sabem que no és fàcil però és el principi de la solució», ha dit. El president de la Diputació s'ha posat a disposició dels alcaldes afectats i ha assegurat que seguiran aportant suport econòmic i logístic com fins ara.

Per la seva banda, Masot ha destacat que entre tots s'ha apostat per «trobar un equilibri». Un confinament més restrictiu, domiciliari, hauria estat una mesura «excessiva i injusta», ha dit. Per Masot, la decisió d'endurir el confinament a alguns dels municipis del Segrià però no a tots és encertada ja que la comarca, ha recordat, té 38 municipis i alguns d'ells no tenen afectació covid-19.

A més, ha afegit, un confinament més generalitzat i estricte comportaria «penalitzar el sector de l'economia que ha començar a aixecar el cap, com és el comerç, les petites i mitjanes empreses i el turisme». Finalment, el paer en cap ha reconegut que Lleida està en una situació «greu» que «ens posa a tots a prova». Pueyo ha fet una crida a reforçar l'autoestima. «No ens hem de deixar enfonsar ni caure en el victimisme. No ens serviria de res», ha dit. Així mateix ha afegit que, tot i les restriccions, «s'ha evitat un confinament total que hauria tingut un impacte molt més fort».

Pueyo també ha anunciat que demanarà al Procicat el relaxament d'algunes d'aquestes mesures per poder donar serveis necessaris als ciutadans.