Agents de la Guàrdia Urbana patrullen pee l'Eix Comercial de Lleida per controlar que es compleixin les mesures de seguretat.

Lleida retrocedeix: què es pot fer i què no es pot fer en el nou confinament del Segrià

Es podrà sortir de casa per anar a la feina i comprar productes de primera necessitat | Les botigues obriran amb la necessitat de cita prèvia però tanquen els centres esportius i es prohibeixen les reunions

Lleida  torna a la casella de sortida. Aquest diumenge, 12 de juliol, la consellera Alba Vergés ha decrtetat el tancament de Lleida alhora que remarcava que, a causa de l'auge de brots de coronavirus, la població «ha de romandre al seu domicili» i que la circulació pel carrer només es podrà fer en alguns supòsits. Es podrà, així, sortir de casa per anar a la feina, si es dins del mateix municipi si no és possible fer teletreball. També per assistir a centres i serveis sanitaris, per tenir cura de persones grans, menors d'edat, dependents o persones amb discapacitat o vulnerables; i anar a entitats financeres i d'assegurances.

A més, la consellera ha remarcat que es podrà sortir del domicili per fer «trobades i activitats de lleure i esportives amb persones només del grup de convencia habitual». De fet, Vergés  ha demanat «limitar» aquests contactes als convivents habituals. A més, quedaran  prohibides les trobades i reunions de més de deu persones, tant en l'àmbit públic com privat. En aquestes trobades de fins a 10 persones, no es permetrà el consum d'aliments ni begudes.

Pel que fa a establiments comercials minoristes d'alimentació, s'hi podrà anar. En canvi, a la resta d'establiments minoristes només s'hi podrà anar amb cita  o avís previ. No es podran fer casaments, serveis religiosos o serveis fúnebres. Sí es podrà sortir de casa per atendre horts familiars d'autoconsum.

  

La restauració només podrà oferir serveis a domicili o de recollida amb cita prèvia

  

En canvi, es mantenen en aquests vuit municipis els casals d'estiu i les colònies, tot i que caldrà que compleixin les mesures aprovades pel Procicat per aquest sector. Tot i això, tant els participants com els motius hauran de tenir el seu domicili al municipi on es fa l'activitat.

 

  

Només podran entrar i sortir serveis essencials

  

Buch ha explicat que només es podrà entrar i sortir d'aquests municipis per a desplaçaments per motius laborals per serveis essencials, que queden delimitats en la resolució que es publicarà les pròximes hores. Es consideren  serveis essencials  la seguretat i les emergències; els serveis sanitaris, penitenciaris, socials, residencials i funeraris; els serveis judicials i les notaries per a tràmits urgents amb cita prèvia;  els serveis d'electricitat, d'aigua potable, aigües residencials, combustibles, gas, telecomunicacions, residus urbans i industrials; bancs, finances i assegurances; residus i subministraments sanitaris i de farmàcia; distribució alimentària humana i per a granges, veterinaris i escorxadors, així com els allotjaments turístics definits com a serveis essencials per acollir positius i contactes de covid-19.

  

  

Les mesures també afecten el transport públic  «en totes les seves modalitats», però no la circulació per autovia o autopista amb origen o destinació fora del Segrià. Tampoc afecta el transport de mercaderies.

  

  

Pel que fa als treballadors no essencials, el Govern permetrà accedir o  sortir d'aquests municipis del Segrià només durant  les primeres 24 hores de l'aplicació del tancament per recollir els elements imprescindibles per poder fer teletreball. Buch ha demanat que es faci amb un certificat d'autoresponsabilitat i un certificat de l'empresa.