ERC guanyaria les eleccions del 14-F amb JxCat i el PSC lluitant pel segon lloc. Així ho diu una enquesta publicada a la 'Vanguardia', on es dona una victòria clara als republicans que obtindrien entre 37 i 39 escons. JxCat se situaria en segona posició amb 31 escons, seguit de molt a prop pels socialistes a qui l'enquesta dona entre 29 i 30 escons.
La CUP n'obtindria entre 4 i 5, i el PDeCat entre 1 o cap. Així doncs, quedaria garantida una majoria independentista al Parlament, ja que se superaria la majoria absoluta (68 diputats) amb un mínim de 72. Pel que fa a la resta de forces, els comuns n'obtindrien entre 6 i 7, el PP es quedaria amb 8. Cs es desploma passant de 36 a 13, i entraria VOX amb 4 escons.
ERC i PSC, els principals beneficiats dels comicis catalans
Els republicans i els socialistes serien els principals beneficiats als comicis, ja que en els dos casos millorarien resultats respecte de les eleccions del 2017. En el primer cas passarien de 32 a un mínim de 37, i en el segon el PSC passaria de 17 a un mínim de 29. Unes eleccions que també ajudarien a pujar als populars que guanyarien 4 diputats. JxCat, en canvi, perdria tres escons i CatECP en podria perdre un o dos, com a màxim.
Els cupaires es quedarien igual, o podrien guanyar un escó, mentre que Cs baixarien de 36 a 13 diputats. El sondeig, elaborat entre el 4 i 8 de gener, també determina que Salvador Illa (PSC) seria el candidat preferit per ser el pròxim president amb un 24% dels vots dels enquestats. En segona posició, amb prop del 17% dels vots, hi hauria Laura Borràs (JxCat), seguida de Pere Aragonès (ERC) en tercer lloc amb un 12%.
Els experts veuen difícil mantenir la data del 14-F per la situació sanitària
La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, creu que no seria «responsable» mantenir la data del 14-F per celebrar les eleccions a Catalunya. Així ho ha assegurat al 'FAQS' de TV3, on ha pronosticat que la situació epidemiològica serà «pitjor que l'actual». Campins també ha avisat del perill que «un volum altíssim» de persones vagin a votar «presencialment».
«Implica unes interaccions que poden representar un problema de salut pública», ha assenyalat. A més, ha alertat dels problemes amb què es trobaran les persones infectades i els seus contactes estrets. «Si el vot per correu acaba deu dies abans, hi haurà persones que no podran votar» ha recordat. En aquest sentit, Campins ha defensat que el dret a vot és «universal» i que, ara per ara, no veu «factible» que es puguin celebrar uns comicis al febrer, garantint aquest dret.