Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Prades nevat

Últimes fuetades del temporal encara amb alertes per neu, pluja, vent i mala mar diumenge

Cota de neu molt canviant segons el lloc i serà molt baixa a l'Ebre i zones de l'oest. Canvi radical de temps a partir de dilluns
Imatge de Prades nevat
La neu encara caurà amb ganes entre els 400 i 800 metres segons la zona | German Pisa

Deu n’hi do quin dissabte més mogut que vam tenir ahir a Catalunya amb l’arribada de la borrasca ‘Filomena’ que, en xocar amb l’aire tan fred d’aquests dies, ens va portar una nevada extensa a gran part de Catalunya de matinada i al matí, amb cotes que, inicialment, van ser molt baixes i posteriorment van anar pujant. Els gruixos són especialment importants a les muntanyes de Tarragona i a l’interior de les Terres de l’Ebre, on se superen els 20 o 30 centímetres de neu.

També hi ha molta neu a les muntanyes prelitorals de la resta del territori i a zones del Pirineu i Prepirineu, mentre que la pluja ha guanyat la partida a la neu a moltes zones de Ponent i la Catalunya Central i ha aigualit els paisatges blancs del matí del dissabte.

De cara a aquest diumenge, 10 de gener,  les precipitacions  seguiran caient a molts punts al llarg del dia, especialment a les Terres de l'Ebre i oest, on la cota de neu  pot voltar els 200-400 metres, localment més baixa. Cota 300-500 al terç nord i 700-800 a la resta. A la tarda serien cada cop més testimonials al nord-est. 

Atenció encara amb el fort vent a la costa i zones elevades, així com amb el temporal de mar a tot el litoral. Seran les últimes fuetades del fort temporal, ja que dilluns millorarà clarament la situació amb fred encara, però les temperatures pujaran a partir de mitjans de setmana amb sol i boires gebradores.   

Mapa de previsió a Catalunya el 10 de gener del 2021
Mapa de previsió per aquest diumenge | Catalunya Méteo

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Segueixen les alertes per neu, pluja, vent i mala mar

Aquest diumenge, la situació encara es manté moguda amb molts núvols arreu i precipitacions que apareixeran a qualsevol lloc de forma dispersa i feble, si bé a les Terres de l’Ebre i l'oest seran més persistents i, localment, amb algun xàfec una mica intens, raó per la qual el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té alertes activades per algunes tempestes intenses en alguns punts del sud, sobretot de matinada.

Pel que fa a la cota de neu, se situarà entorn dels 400 metres al nord-est i entre 200 i 400 les Terres de l’Ebre i sud de Lleida, localment a totes les cotes. Per tant, la neu continuarà caient a zones que ja acumulen gruixos importants, especialment als Ports, muntanyes de Tarragona i més zones interiors de l’Ebre. En tot l’episodi, es poden assolir els 40 o 50 centímetres de neu en aquesta zona. El SMC manté l’alerta per nevades:

Mapa d'alertes per neu a Catalunya el 10 de gener del 2021
Mapa d'alertes per neu aquest diumenge | METEOCAT

El vent seguirà bufant entre llevant i gregal amb ràfegues localment intenses que assoleixin o superin els 70 km/h a les comarques de Barcelona, sud de Girona i nord de les de Tarragona. Els punts on més bufarà el vent serà arran de mar i en zones elevades. Hi ha alertes activades en aquest sentit. Compte també amb el temporal marítim que continua a tot el litoral amb onades superiors als 2,5 metres d’altura.

Mapa d'alertes per vent a Catalunya el 10 de gener del 2021
Mapa d'alertes per vent aquest diumenge | METEOCAT

Fred de cru hivern

Pel que fa a les temperatures, es mantindran molt baixes amb ambient de cru hivern arreu, però pugen més, tant de dia com de nit. Màximes de 0º a 5º al Pirineu, Ebre i zones properes, de 3º a 8º al Prepirineu i interior, de 6º a 11º al prelitoral i de 8º a 13º a la costa. Glaçades de nit a zones interiors i del Pirineu.

Tornen el sol i les boires, però amb fred

De cara al dilluns, la borrasca s’allunyarà definitivament i tornaran les clarianes arreu amb força sol els dies vinents, però amb boires gebradores a l’interior, compte en aquest sentit. El fred es mantindrà ben viu i de cru hivern, però a partir de mitja setmana els termòmetres remuntaran.