Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un agent dels Mossos d'Esquadra caminant per la neu

Clar avís de Protecció Civil sobre el temporal a Catalunya: El pitjor està per arribar

Durant l'episodi han registrat un total de 546 incident relacionats amb el temporal Filomena

Un agent dels Mossos d'Esquadra caminant per la neu
El temporal Filomena fa estralls arreu del territori estatal. | ACN

La cap de guàrdia de Protecció Civil, Montse Font, ha alertat aquest dissabte, 9 de gener, que el temporal de mar s'allargarà fins demà diumenge, dia 10, i que aquesta nit s'esperen les ratxes de vent «més fortes». Així ho ha explicat en una entrevista al '3/24', on també ha recordat que durant l'episodi han registrat un total de 546 incidents relacionats amb el temporal Filomena.

Font ha apuntat que el vent i l'onatge continuen causant estralls i que no podran veure totes les afectacions fins que es doni per finalitzat el temporal. En aquest sentit, dues de les zones més perjudicades han estat els dos deltes, el de l'Ebre i el del Llobregat. A més ha recordat que es mantenen les incidències a les carreteres catalanes, 6 d'elles continuen tallades i en una vuitantena s'ha de circular amb cadenes. El telèfon d'emergències 112 ha rebut 596 trucades. És per això que durant les pròximes hores es mantindran els tres protocols fins que la situació es normalitzi.

Carrers plens de neu als municipis ebrencs que es lleven emblanquinats pel pas del temporal Filomena

Els municipis dels Guiaments (Priorat), Tivissa, Ginestar, Móra d'Ebre (Ribera d'Ebre), Batea, Horta de Sant Joan i Gandesa (Terra Alt) s'han llevat aquest dissabte totalment emblanquinats i amb gruixos importants de neu, a causa del temporal Filomena que afecta aquest territori des d'aquest divendres a la nit. A Falset, la màquina llevaneu ha treballat des de primera hora del matí per netejar els carrers i obrir els principals accessos al municipi i per habilitar les entrades de les botigues essencials i del Centre d'Atenció de Primària (CAP). La Brigada Municipal també s'afanyava a tirar sal per permetre el pas dels veïns. Infants i adults han omplert els carrers per gaudir de la neu, llençant-se boles i jugant amb trineus.

Des del Coll de la Teixeta, porta d'entrada al Priorat des del Baix Camp, s'acumulen flocs de neu tant als arbres d'aquestes muntanyes com als vorals de l'N-420. Les màquines llevaneu treballen contínuament per habilitar aquesta via, on ràpidament es tornen a acumular gruixos de neu. L'estampa emblanquinada també s'estenen per molts dels municipis de la Ribera d'Ebre, deixant imatges de postal a cada racó del territori.

A Falset, els cotxes, teulades, taules i cadires de les terrasses dels bars i restaurants s'han cobert totalment de neu. Fins a les cinc d'aquesta tarda, ja s'havien acumulat fins a 25 centímetres de gruix. De fet, els efectius de la Brigada Municipal han llençat sal i netejat els accessos del municipi i les entrades dels comerços essencials. Amb la pala a la mà, en Ramon Soldevila, ha explicat que les tasques no són complexes. «El primer que hem de fer és el pas perquè la gent puguin sortir i pugui comprar els mínims; no estem acostumats a aquestes nevades», ha destacat el treballador de la brigada.