Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El PSC de Reus culpa Llauradó i Torra del «cost humà» de tancar l'accelerador

«Té un preu i no és econòmic, té un preu en vides humanes» sentencia Andreu Martín | No descarten arribar als jutjats per aturar-ho

Imatge de l'exterior de l'Hospital Sant Joan de Reus.
Imatge de l'exterior de l'Hospital Sant Joan de Reus. | TarragonaDigital.com

 

El tancament per vacances d'un dels acceleradors lineals de l'Hospital Sant Joan de Reus continua portant cua. Després de l'alarma i les denúncies fetes per part dels professionals de l'oncologia que va explicar TarragonaDigital.com, ara és el PSC de Reus qui posa el crit al cel per una decisió que, segons el seu portaveu, Andreu Martín, és «immoral, roí i repugnant». Martín apunta, de fet, que la situació podria no ser temporal, sinó convertir-se en permanent i esdevenir, així, «una retallada prèvia al consorci» de la Generalitat que ha d'assumir el centre sanitari reusenc.

«Estem atònits», ha sentenciat Martín durant la roda de premsa convocada per exposar la seva postura al respecte. «Això té un preu i no és econòmic, té un preu en vides humanes». Els socialistes es mostren indignats, també, pel fet que fa una setmana que van exposar una sèrie de preguntes a la direcció de l'Hospital que no se'ls han respost, de la mateixa manera que tampoc s'ha atès la seva petició de convocar un consell d'administració extraordinari. 

Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan.
Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan. | TarragonaDigital.com

 

La responsabilitat de tancar l'accelerador del Sant Joan

El PSC també  vol saber de qui és la responsabilitat de la decisió de tancar l'accelerador lineal per vacances. Apunten a la regidora de Salut i presidenta del Grup Salut de Reus, Noemí Llauradó, però també a l'alcalde de Reus, Carles Pellicer —fins ara, des de l'Hospital s'ha declinat fer cap tipus de declaració al respecte—, els responsables de la delegació de Salut de la Generalitat a Tarragona, la consellera del ram, Alba Vergés i, fins i tot i com a responsable màxim, el president de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torra.

Andreu Martín ha afirmat que volen conèixer el paper que han jugat tots els integrants d'aquesta cadena jeràrquica de responsabilitats polítiques en relació al tancament de l'accelerador lineal. De manera contundent, els socialistes han carregat contra les persones implicades en aquesta decisió, i sentencien que «ens sembla que ja sabem per què va venir la consellera de Salut a Reus».

Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan de Reus.
Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan de Reus. | TarragonaDigital.com

 

Retallades a l'Hospital de Reus perquè l'assumeixi la Generalitat

Segons les prediccions del PSC de Reus, la Generalitat vol assumir l'Hospital Sant Joan amb el mínim de dèficit acumulat disponible, i és per això que, a parer d'Andreu Martín, el govern català estaria pressionant la direcció del centre sanitari per tal que faci el màxim nombre de retallades possibles abans que el consorci que l'ha de deixar en mans de la Generalitat no sigui una realitat.

Aquesta filosofia política respondria, també segons el PSC, a la hipotètica fusió dels hospitals Sant Joan de Reus i Joan XXIII de Tarragona. Segons els socialistes, unificar dos centres en una sola organització que tindria dues seus només respondria a la voluntat de retallar plantilla o serveis d'aquests equipaments intentant-ho justificar en el fet que l'impacte seria, proporcionalment, menys important.

L'antic Hospital Sant Joan de Reus, en una imatge d'arxiu.
L'antic Hospital Sant Joan de Reus, en una imatge d'arxiu. | TarragonaDigital.com

 

No descarten cap acció contra el tancament de l'accelerador

«Si en un temps raonable això no canvia, ens plantegem qualsevol iniciativa», ha reblat Martín. Segons ha explicat, no descarten estudiar recórrer el tancament de l'accelerador —ubicat a l'antic Hospital Sant Joan— als jutjats per tal d'evitar-lo. Amb tot, ha deixat clar que preferirien no arribar a aquest punt, «i que s'adonessin de l'animalada que han fet» i es fes marxa enrere. El portaveu socialista s'ha mostrat sorprès, també, «el silenci d'altres grups de l'oposició que donen suport al consorci» i que, per ara, no s'han pronunciat al respecte.

L'impacte mèdic del tancament de l'accelerador

L'impacte que té per als pacients de càncer i per a les instal·lacions mèdiques el tancament de l'accelerador són notables. Per una banda, i tal com ha explicat TarragonaDigital.com aquest cap de setmana, les persones que pateixen un càncer i poden ser tractades amb aquesta maquinària tenen un percentatge d'èxit d'un 30 %. Cada dia que no es fa el tractament, però, aquestes possibilitats es redueixen un 3 %, que correspon a un 10 % de les probabilitats inicials d'èxit.

Tancar l'accelerador suposa estalviar uns 23.000 euros

L'estalvi econòmic de tancar l'accelerador durant un mes i mig —des de meitats de juliol fins a finals d'agost— és d'uns 23.750 euros. El seu funcionament suposa uns 190.000 euros l'any segons dades del PSC de Reus i, per tant, tancar-lo per vacances com s'ha fet, no arribaria a comportar un estalvi superior als 24.000 euros. Per contra, en canvi, consideren que es posen en risc vides humanes. La maquinària, a més, ara mateix ja es fa treballar per sobre del que és recomanable, i tancar-ne una de les tres que hi ha a Reus implica que les altres dues assumeixin encara més càrrega de feina i, els pacients, més temps d'espera.