Algunes de les mesures anunciades la setmana passada pel govern de Reus són insuficients a ulls del PSC. Es tracta del nou paquet d'ajuts fiscals que s'està tramitant i s'hauria d'aprovar al pròxim plenari municipal, la setmana vinent. Unes mesures entre les quals destaquen tres mesos de condonació de taxes de terrasses i brossa a la restauració i els gimnasos.
Segons el grup municipal del PSC, però, aquests tres mesos d'exempció són «del tot insuficients» i reclama que siguin sis. El seu portaveu, Andreu Martín, considera que s'han de protegir els sectors més castigats per les restriccions on, entre altres, hi situa els gimnasos, els marxants i la restauració, i també el comerç i la indústria.
Els socialistes reclamen que es dupliqui l'exempció fiscal anunciada pel govern, o el que és el mateix, que es converteixin els sis mesos de moratòria que acompanyen la mesura, en sis mesos de condonació fiscal. Martín ho veu com «un termini que pot generar més satisfacció entre els sectors afectats, tenint en compte el gran sacrifici que se’ls està demanant des de l’inici de la pandèmia, que aviat complirà un any».
Tot i admetre que «és evident que no se’ls poden compensar totes les pèrdues que ha suposat el tancament d’establiments i restriccions d’horaris», els socialistes valoren que «des de l’administració cal activar tots els mecanismes de protecció possibles per a aquests col·lectius, per tal de minimitzar els efectes negatius de la pandèmia i ajudar-los a la seva reactivació econòmica».
Ajuts de la Generalitat i la Diputació
El PSC no només apunta l'Ajuntament a l'hora de reclamar un esforç de cara als sectors econòmics més afectats. Miren també la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, on creuen que s'hauria de disposar «de recursos suficients que permetin afrontar les conseqüències econòmiques que estan patint».
Consideren que la millor manera d'aconseguir-ho és a través d'un pla integral d'ajuts entre totes tres administracions. Una acció que permetria «una bona organització en la gestió de tots els ajuts; una major aportació de recursos; una finestra única on dirigir la petició dels ajuts, i una resposta ràpida a les persones beneficiàries».
Posen d'exemple «el cas reeixit de la Comunitat Valenciana amb les anomenades ajudes Parèntesi, incloses en un pla de reactivació conjunt anomenat Pla Resistir, dirigides als sectors de turisme, restauració i oci». Expliquen que compten amb un pressupost de 160 milions d'euros aportats entre la Generalitat del País Valencià (62,5%), les diputacions (22,5%) i els Ajuntaments (15%).
La manera com s'ha previst aquest pla és amb un repartiment dels ajuts a les administracions locals de manera proporcional segons el nombre d'autònoms, empreses i afiliacions a la seguretat social que hi ha registrades i que són d'alguns dels sectors econòmics assenyalats com els més perjudicats.