Darrer dia de campanya, i el PSC de Reus ha volgut tancar-la rebatent algunes de les acusacions rebudes durant les darreres setmanes. Andreu Martín ha atacat, principalment, Ara Reus, però també la gestió que l'equip de govern ha fet del deute municipal. Ha acabat sentenciant que l'única alternativa a una nova alcaldia de Carles Pellicer és el PSC.
Andreu Martín, cap de llista del PSC, ha pronunciat, aquest divendres, una conferència de premsa centrada en el deute municipal. Ha volgut deixar clar que «el deute que es va trobar aquest govern quan va entrar és un deute que, pels elements en els quals s'ha gastat, ha estat molt positiu per a la ciutat». Ha volgut situar l'endeutament com una més de les eines que té un Ajuntament per finançar-se.
Martín carrega a la Generalitat la meitat del deute de l'Ajuntament
Ha criticat, per exemple, que «la Generalitat hauria d'haver estat més implicada en el finançament d'aquest hospital», i de fet, sentencia, «de tot el deute que té la ciutat, al voltant de la meitat ha estat per obres associades a les competències de la Generalitat», com l'Hospital o algunes escoles. Ha fet valdre el sistema d'empreses municipals de l'època socialista perquè permetia endeutar-se per cobrir el que la Generalitat no podia, ha explicat.
Ha volgut deixar clar que l'ús del deute és una eina més que, afirma, no és ni bona ni dolenta en si, sinó en funció de com es fa servir. Arribats a aquest punt, però, ha volgut respondre algunes de les intervencions que Daniel Rubio, candidat d'Ara Reus, va protagonitzar durant el darrer debat electoral.
Defensa els equipaments construïts amb el deute socialista
Daniel Rubio, durant el darrer debat electoral, va reclamar al seu, encara, soci de govern, Carles Pellicer, que l'aportació de l'Ajuntament al Clúster TiC havia de passar dels 15.000 euros actuals als 115.000. Aquí es va produir, a parer d'Andreu Martín, la primera contradicció del candidat municipalista. «Suposo que en aquell moment no devia ser conscient que el Clúster TiC està ubicat a Tecnoredessa», ha etzibat.
«Ningú pot negar que és un equipament que fa Reus més rellevant i que generi activitat econòmica, l'edifici està ple; i el senyor Rubio vol fer un nou Cepid, i com es pensa que es va fer el que ja hi ha?, es va fer amb un deute a llarg termini», ha explicat. Considera que no és compatible criticar l'endeutament del darrer govern socialista i, alhora, aplaudir els equipaments que van construir-se amb aquest endeutament.
Crítiques a les declaracions de Daniel Rubio
Martín lamenta que Rubio «es permet criticar l'esforç de finançament que va fer els governs anteriors perquè el govern del qual forma part disposés d'aquest equipament». «És que és increïble que hi hagi l'edifici, que no hagin fet res per tenir-lo, que tinguin el Cepid i no hagi fet res per tenir-lo, i ens diguin que el que volia és que el deixéssim pagat», ha reblat Martín.
Encara hi ha afegit que «aquesta manca de visió política la puc entendre d'algú que no ha estat al govern, però no d'algú que hi ha estat i se n'ha estat beneficiant i en treu pit». La crítica del cap de files socialista no s'ha limitat a les propostes de Rubio per al Tecnoparc. «Senyor Rubio, Mas Carandell, quan vostè ha estat exercint de regidor d'Ocupació, quins equipaments ha tingut?; hi havia aularis modulars i es va construir un edifici nou», ha recordat.
Per tot plegat, considera, el plantejament de Daniel Rubio «és injust, immoral i inadmissible». La valoració de l'alcaldable del PSC d'aquest divendres també ha deixat lloc per al superàvit municipal que el govern va presentar tot just abans de començar la campanya electoral. Assegura que, en part, evidencia una mala gestió econòmica.
El superàvit municipal, a la diana del PSC
«El superàvit pot produir-se per haver recaptat més impostos dels previstos; si la despesa l'has ajustat als ingressos previstos inicialment, et sobraran diners, i no és ni bo ni dolent», planteja. El que sí que critica és que hi hagi partides de l'Ajuntament i dels organismes autònoms en les quals s'hauria pogut produir més despesa.
«Aquesta part del superàvit no és moral, no és admissible per una administració que té molts ciutadans que estan patint», sentencia. Ho lliga, de fet, a la gestió del deute viu de l'Ajuntament, que és el que limita la capacitat de l'administració local d'endeutar-se. Assegura, de fet, que durant l'etapa de Pellicer aquest deute viu ha crescut respecte al darrer govern socialista.
El deute viu com una eina financera
Segons dades del Ministeri d'Hisenda, ha explicat Andreu Martín, l'any 2010 va ser de 138 milions d'euros, mentre que l'any 2012, el primer any sencer de govern de CiU i PP, va pujar fins als 196. Va arribar a enfilar-se fins als 285 milions d'euros del 2013, ha afegit, el màxim dels darrers anys. Ha volgut deixar-ho com una dada objectiva més que com una crítica directa.
«Va permetre gestionar de manera eficient la realitat econòmica que tenia, no ho critiquem especialment, però potser no era el millor pla», i ha conclòs que «avui tenim un deute viu superior al que nosaltres vam deixar». Encara en l'àmbit de la gestió econòmica, Martín ha tornat a carregar contra Ara Reus, qui sempre s'ha erigit com l'artífex de la reestructuració de les empreses municipals.
«Que no vagin dient que s'ha resolt tot amb la reestructuració», ha exclamat; i ha mostrat un gràfic en el qual Reus compta amb el deute per càpita més alt de Catalunya entre les ciutats de més de 40.000 habitants. El cas és, assegura, que amb la reestructuració de les empreses municipals i la seva fusió, el deute que aquestes companyies contreguin repercutirà en l'Ajuntament, mentre que fins ara quedava als comptes de cada empresa.
«És un drama?, no, jo no li diré 'vostè s'ha equivocat'; el que discuteixo és que les inversions que vulguin fer Aigües de Reus o la Funerària et pot limitar el deute viu». Malgrat tot, assegura Andreu Martín, «no estem defensant l'endeutament com a instrument necessari», sinó com una eina que es pot utilitzar de diverses maneres.
Encara abans d'acabar, i a tall de conclusió de la campanya, ha volgut llençar un darrer dard, en aquest cas, contra els actuals socis de govern del PDECat. «Vist el que han dit els partits, votar ERC o Ara Reus és votar perquè el senyor Pellicer torni a ser alcalde; igual que votar formacions que tenen molt poca capacitat de canviar aquesta situació; per canviar aquesta realitat, el vot útil som nosaltres».