Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Tres dels membres del grup municipal del PSC a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

El PSC de Reus critica durament l'increment de preu previst a les empreses municipals

En algun cas concret les tarifes augmenten un 130% | Els socialistes qualifiquen d'«elitista» el model de ciutat que la pujada transmet

Les empreses municipals de Reus augmentaran el cost dels seus serveis l'any vinent. Així ho ha fet públic el PSC local, denunciant un «tarifazo» per part del govern. Segons els socialistes, JxC, ERC i Ara Reus busquen convertir la capital del Baix Camp en «una ciutat elitista».

El portaveu del PSC, Andreu Martín, ha carregat contra el govern, que repetidament ha tret pit d'haver sanejat l'economia municipal. Considera que les previsions de les empreses públiques per al 2022 «entren en contradicció» amb la bona gestió de la qual fan bandera.

A més també critica que vulguin defensar que «escolten la ciutadania» quan, des del seu punt de vista, els pressupostos de les empreses municipals mostren el contrari. Martín ha etzibat que «no és certa la bona gestió econòmica ni és cert que hagin portat l'Ajuntament i les empreses a l'estat de bonança econòmica que ens volen vendre».

El portaveu socialista ha argumentat el vot en contra del grup als pressupostos de les empreses municipals. «Hi ha una triple negació de la funció essencial dels pressupostos», ha carregat. Considera que no s'ha justificat l'increment de taxes, que no responen a l'interès general de la ciutadania i que perjudiquen la imatge de Reus com a ciutat que fomenta l'emprenedoria, el comerç i el turisme.

«Dibuixen una visió elitista de la ciutat»

Martín ho considera un «segon acte» després que el 2020 s'apugessin els impostos —s'actualitzessin segons el govern municipal—. Ha qualificat els pressupostos redactats pel govern municipal com a «tarifazo». Martín insisteix que el missatge del govern sobre la bonança econòmica no és gratuït, sinó que «algú ho ha de pagar».

«Aquests pressupostos dibuixen una visió elitista de la ciutat», sentencia el portaveu del PSC reusenc. «Es pretén crear unes condicions que faran que Reus sigui per a qui s'ho pugui pagar», afegeix. «No és la ciutat real», conclou Martín.

La compareixença del PSC de Reus ha tingut lloc una hora abans que el govern municipal anunciés el pressupost per al 2022. Un expedient que aquesta tarda presentava a l'oposició i que aquest matí mateix ha exposat en roda de premsa. El govern té amb majoria absoluta i, per tant, la proposta previsiblement s'aprovarà.

Durant la roda de premsa del govern s'ha preguntat per les crítiques i acusacions que el grup socialista els ha dirigit. La regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, s'ha negat a comentar-ne res. Segons ha informat, els pressupostos de les empreses municipals s'exposaran públicament la setmana vinent.

Augments de preu de fins al 130% a Redessa

El PSC ha repassat alguns dels increments de preu que el govern ha comunicat a l'oposició als consells d'administració de les empreses municipals. Ha posat d'exemple Redessa, on l'increment del preu del lloguer arriba a pujar, segons les dades del grup municipal, fins al 130%. És el cas d'un despatx de 35 metres quadrats, que es lloga per 99 euros al mes.

Amb els pressupostos per l'any vinent asseguren que valdrà 231,75 euros al mes. Un altre cas és el del foyer de l'edifici Tecnoparc, que es lloga i se cedeix per a actes de tota mena. Fins ara es podia ocupar, segons ha recordat Martín, per 400 euros al dia.

A partir de l'any vinent, afirma, la tarifa passa a ser de 700 euros al dia i de 500 euros per mig dia. Es pregunta què es busca amb aquesta pujada de preu. «La demanda és tan immensa que s'ha de regular a través del cost?», es pregunta.

En aquest cas, afegeix, «hauríem de valorar com gestionar un espai que pot tenir una bona rebuda per part d'empreses i entitats». El repàs del PSC de les empreses municipals també ha passat per Aigües de Reus i la funerària. En el seu cas es preveu un increment del 2% del preu.

Increments de preu als autobusos, la zona blava i els aparcaments

Correspon a l'increment de l'IPC i a l'augment previst pel govern central dels sous dels treballadors públics. Dos increments que consideren que no tenen l'impacte que justifiqui l'augment de tarifes. Pel que fa a Reus Transport, s'incrementarà el preu de tots els abonaments que s'ofereixen.

«Quin compromís demostra aquest govern amb la mobilitat sostenible?», carrega Martín. Considera que la xarxa d'autobusos és l'eina de més pes de la qual disposa l'Ajuntament. És per això que es mostren contraris a l'augment de preus.

En aquesta línia contraposa l'increment amb la incorporació d'una plaça de sotsgerent de nova incorporació. «L'empresa ha hagut de fer front a diverses despeses a l'hora d'elaborar quadrants de treballadors perquè no s'acollia al règim laboral que li pertoca», ha afegit. «Algú ha de pagar aquestes decisions», etziba, apuntant que «el que és fàcil és que ho pagui l'usuari o el client».

Reus Esport i Lleure tampoc s'ha escapat de les crítiques. Segons ha denunciat el PSC, s'apujarà el cost de tots els abonaments. Una decisió que respon, segons creuen, a començar a equiparar les tarifes a les que s'oferiran al futur Centre Aquàtic i de Fitness.

Per últim, Reus Mobilitat i Serveis preveu incrementar un 5% de mitjana el preu dels seus serveis, alerta Martín. Un augment que correspondria tant a la zona blava com als aparcaments subterranis municipals.