Vista aèria del Pavelló Olímpic de Reus i la pista exterior que deixarà pas al futur complex aquàtic i de fitness

Un pas més per al futur complex esportiu amb piscina coberta de Reus

L'Ajuntament està a punt de licitar el contracte perquè una empresa construeixi i gestioni el futur Centre Aquàtic i de Fitness

La piscina coberta amb centre de fitness de Reus —previst al costat del Pavelló Olímpic— és més a prop de convertir-se en realitat. L'Ajuntament de Reus ha publicat l'anunci previ a la licitació del contracte públic del Centre Aquàtic i de Fitness. La previsió és que l'empresa que guanyi el concurs s'encarregui de les noves instal·lacions durant 38 anys amb un contracte que ara mateix es valora en 82.000 euros.

El mateix anunci estipula que la data de la licitació serà el 30 de setembre. D'aquí a un mes, per tant, sí que sortirà a concurs públic el contracte que ha de contemplar tant la construcció com la gestió del complex esportiu. Segons s'havia anunciat, es calcula que construir el nou centre esportiu costarà vuit milions d'euros.

Tal com es va assegurar durant les presentacions públiques del projecte, l'Ajuntament de Reus aportarà un màxim d'1,4 milions d'euros a aquesta obra. Els altres 6,6 milions els aportarà l'empresa que guanyi el concurs. El complex ha de tenir capacitat, segons les previsions, per a 4.000 abonats al mes.

D'aquests 4.000 socis mensuals, durant els debats de la seva aprovació es va fixar en 2.000 el volum d'abonats necessari perquè el complex sigui rendible. Es tracta d'un dels grans projectes del govern de Reus, i de fet es va anunciar per primera vegada el desembre del 2018. Abans de les darreres eleccions municipals —just abans que comencés la campanya electoral oficialment—, encara amb Jordi Cervera com a regidor d'Esports, es va presentar el projecte.

El projecte rebaixa les expectatives i rep l'oposició del PSC i la CUP

Des d'aleshores el projecte ha patit canvis substancials a la baixa. Inicialment s'havia anunciat que, a més d'una piscina coberta i un equipament esportiu de fitness, el futur complex comptaria amb altres actius. Piscines exteriors, sauna o una pista d'atletisme al terrat figuraven al primer projecte, juntament amb un aparcament subterrani i un hostal associat a les instal·lacions.

Tot plegat va desaparèixer de les previsions durant el període de consultes. Abans de treure a concurs el projecte i engegar-ne la maquinària, el govern local va obrir un període de consultes previ a la licitació per acabar de definir la idea. Va ser durant aquestes converses quan es va rebaixar el projecte fins a la idea actual arran de les aportacions de les dues empreses que van redactar-ne un informe.

També s'havia arribat a plantejar que el centre esportiu es posés en marxa l'any vinent, el 2022. El setembre del 2020 es confiava treure la licitació pública abans d'acabar aquell mateix any. La mateixa previsió contemplava que les obres duressin un any i quatre mesos i, per tant, obrís portes durant el 2022.

El projecte final, que aviat hauria de sortir a licitació pública, pot contemplar una sèrie de serveis en funció del criteri de l'empresa que guanyi el contracte. Hi haurà una piscina principal, de 30 metres de llarg segons es va anunciar, una segona complementària, una d'infantil i una zona termal. Pel que fa a les instal·lacions esportives, el projecte pot arribar a tenir una sala de fitness, una d'activitats dirigides, una de gimnàstiques dolces, una de bicicleta estàtica i una de grans dimensions divisible en tres espais. 

Associats a l'activitat esportiva hi pot haver serveis com una recepció, una infermeria, un magatzem, una consulta de fisioteràpia i un espai de nutrició i cura personal. A més, i com a serveis complementaris, si l'empresa que guanyi el concurs ho vol també podrà habilitar diversos espais comercials, un bar-restaurant, una ludoteca i un quiosc. Dels 8.000 metres quadrats del futur complex, 5.000 quedaran construïts amb el projecte.

Tant el govern local (JxR-PDECat, ERC i Ara Reus) com Cs han donat suport al projecte des del primer moment. El PSC i la CUP, en canvi, s'hi han oposat, com ho ha fet també el regidor no adscrit, Raul Meléndez (exCs). Les crítiques s'han fet evidents cada vegada que la qüestió ha sortit al plenari municipal.

Consideren un error plantejar el projecte com una instal·lació pública gestionada per una empresa privada. Ho consideren un atac als clubs privats de la ciutat, amb qui PSC i CUP haurien preferit arribar a un acord, per exemple, perquè l'Ajuntament s'hi impliqués. Els cupaires van arribar a proposar que el consistori rescatés el Club Natació Reus Ploms i descartés el nou Centre Aquàtic i de Fitness.