L'Ajuntament de Reus construirà una piscina coberta municipal a la zona del Pavelló Olímpic. És la idea, encara en fase d'estudi, que el govern municipal ha presentat aquest matí. No competirà ni amb les piscines dels clubs privats ni amb les piscines municipals actuals, sinó que seria un híbrid entre tots dos tipus d'equipament. Sobre la taula no hi ha ni calendari d'execució —que tampoc seria imminent— ni projecte concret, que arribarà després d'un futur concurs d'idees per perfilar aquesta nova instal·lació municipal.
La piscina municipal coberta, un nou model d'instal·lació
Aquest matí s'ha presentat la primera fase del Mapa d'Instal·lacions Esportives del Municipi, el MIEM. Aquesta primera fase ha suposat la recollida d'informació sobre les necessitats que hi ha a Reus en relació als equipaments esportius. El resultat final, segons ha explicat l'alcalde, Carles Pellicer, és que «hem vist com la piscina coberta i els patis de les escoles són una assignatura que cal emprendre de manera immediata, són els nostres deures immediats».
La idea del govern, encara per concretar, segons explica el batlle és «concebre la piscina com un espai polivalent que permeti desenvolupar tota mena d'exercici físic moderat i orientat a la salut, amb zona d'aigües oberta a tots els públics i clarament diferenciada de les piscines convencionals i amb serveis associats al fitness i al wellness». Això s'ha d'acabar traslladant en un equipament híbrid entre les piscines convencionals dels clubs privats de la ciutat i les actuals piscines municipals, destinades únicament a l'oci.
[predef]reus-144[/predef]
Un estudi autoritzarà que s'obri un concurs d'idees
Reus Esport i Lleure, l'empresa municipal de l'Ajuntament de Reus que s'encarrega de la seva tasca esportiva, ha encarregat un estudi per valorar si és idoni i viable construir aquesta nova instal·lació al sud de la ciutat. La proposta inicial és que es planifiqui «a tocar del Pavelló Olímpic», un espai on, ara mateix, hi ha diversos solars buits i sense ús, i amb l'objectiu de cobrir, així, totes les zones de la ciutat amb oferta esportiva d'aigua.
Si aquest estudi de viabilitat ho autoritza, el govern obrirà un concurs d'idees perquè tothom que ho vulgui pugui proposar com ha de ser aquest futur equipament. Seria després de resoldre aquest concurs d'idees que s'encarregaria, finalment, la seva construcció. Tot plegat encara no té data, però no s'espera que tingui una conclusió imminent. Tot i això, Carles Pellicer sentencia que «el govern fixa com a prioritat la construcció d'una piscina coberta i la millora dels patis de les escoles».
Els patis de les escoles, espais esportius
Els deures que el govern s'ha posat en matèria esportiva passen, també, pels patis de les escoles de la ciutat. Si els de les escoles bressol de la ciutat s'han de convertir en «jardins educatius», segons el projecte actual, el dels centres de primària han d'esdevenir espais esportius. «Els patis han de millorar per oferir espais de qualitat esportiva», sentencia el batlle de Reus.
Dos polilleugers i un pavelló, les obres més immediates
Encara en el marc del MIEM, l'Ajuntament de Reus té en marxa la redacció dels projectes dels dos polilleugers que han de donar cobertura a les escoles Cèlia Artiga i Joan Rebull. «Immediatament començarem les obres dels polilleugers, a primers d'any», afirma l'alcalde de Reus. Aquestes dues instal·lacions s'estan tramitant, de la mateixa manera que el futur pavelló del Molinet, projectat a Mas Iglesias, però amb un calendari encara més llarg.
El govern preveu aprovar el MIEM d'aquí a quatre mesos
Jordi Cervera, regidor d'Esports de l'Ajuntament de Reus, s'ha marcat l'abril com a data límit per tenir el MIEM aprovat. Després de la primera fase, presentada avui i centrada a recollir dades, «la segona fase és la propositiva», explica. «Volem identificar les principals línies d'actuació a curt i mitjà termini i establir un programa de fases en aquest sentit».
L'objectiu del MIEM, que ha d'acabar passant pel plenari, és dibuixar quines instal·lacions necessita Reus, quines de les que té cal millorar i quina mena de pràctica esportiva cal satisfer. Si el POUM —Pla d'Ordenació Urbanística Municipal— estableix cap a on i de quina manera creix una ciutat, el MIEM concreta quina planificació cal fer des del punt de vista de les instal·lacions esportives.
L'increment de l'activitat física es registra a parcs, camins i carrers
«El MIEM és un document de la ciutat sobre el qual l'Ajuntament pot actuar desenvolupant accions que tendeixin a cobrir la demanda i a preveure les noves necessitats de l'àmbit esportiu», afegeix Jordi Cervera. Durant la primera fase s'ha dut a terme una enquesta realitzada per una empresa especialitzada. Els resultats mostren un increment del 10 % en relació al 2008 pel que fa als majors de 18 anys que practiquen esport.
Entre els motius principals per practicar-ne hi ha el benestar, la salut, l'oci i l'envelliment actiu i, de fet, segons les dades de l'Ajuntament, es registra «un especial increment de l'exercici i l'activitat esportiva de manera lliure utilitzant els parcs, camins i la via pública», en concret, per a caminar o córrer. La mateixa enquesta evidencia que la incorporació de persones sedentàries a l'activitat esportiva es produeix a totes les edats.