Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge virtual del projecte original del complex poliesportiu

La piscina coberta de Reus, que rebaixa les expectatives, podria ser realitat el 2022

Les consultes preliminars amb els operadors privats han modificat els requisits inicials

Pep Cuerba i Carles Pellicer a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
L'alcalde i el regidor d'Esports de Reus han presentat el projecte actual | TarragonaDigital

Dilluns vinent l'Ajuntament de Reus farà «un pas clau» per fer realitat la piscina municipal coberta, segons ha anunciat aquest dimarts l'alcalde, Carles Pellicer. El govern local aprovarà l'estudi de viabilitat del complex esportiu, projectat al costat mateix del Pavelló Olímpic, i que ha vist rebaixades les expectatives amb les quals es va començar a treballar.

La pista d'atletisme al terrat, l'aparcament subterrani i l'hostal que s'hi havien projectat ja no figuren entre els requisits exigits per l'Ajuntament a les empreses que vulguin optar a construir i explotar les instal·lacions. La piscina principal que s'hi preveu serà de 30 metres de longitud i la inversió necessària prevista és de vuit milions d'euros, una xifra que ha fet decantar el govern local per buscar la implicació d'un actor privat per fer-ho realitat.

A la pràctica, l'Ajuntament de Reus destinarà 1,4 milions d'euros com a màxim al projecte. La resta l'assumirà l'empresa que en guanyi el concurs, i que podria arribar a invertir-hi 6,6 milions d'euros. En contrapartida, comptarà amb una concessió per explotar econòmicament el complex que pot arribar als 40 anys de vigència.

La previsió és treure la licitació pública per construir i gestionar el centre abans que acabi l'any i que la redacció i execució de l'obra s'allargui, aproximadament, un any i quatre mesos. A la pràctica, per tant, el nou complex podria posar-se en marxa a meitats del 2022 amb una capacitat per a 4.000 abonats.

«Un merescut centre aquàtic i de fitness»

El ple de dilluns vinent aprovarà —el govern compta amb majoria absoluta— l'estudi de viabilitat de les noves instal·lacions esportives. Segons ho ha definit aquest matí Pellicer, «un pas clau per dotar la ciutat d'un nou i merescut centre aquàtic i de fitness de titularitat pública».

«Respon a una demanda de la nostra ciutadania», ha sentenciat. «La nostra idea és poder dotar la ciutat d'un espai polivalent que permeti desenvolupar tota mena d'exercici físic pensant en el benestar i la salut», ha afegit. A la pràctica suposarà un complex que, de manera preeminent, comptarà amb unes «piscines lúdiques».

Quan s'hagi aprovat l'estudi de viabilitat es començarà a redactar el contracte públic que ha de servir per adjudicar la construcció del complex. Una licitació que, segons les previsions del govern local, ha d'arribar abans que acabi aquest 2020. «És una assignatura pendent, Reus és, m'atreviria a dir, l'única població de la seva dimensió al país que no té piscina pública», ha insistit Pellicer.

Les consultes prèvies modifiquen el projecte original

El projecte es va anunciar el desembre del 2018, i es va tornar a anunciar el maig del 2019, just abans de les darreres eleccions municipals. En aquell segon anunci ja es van donar a conèixer detalls del complex que s'estava treballant, com algunes de les característiques que tindria.

S'hi van anunciar serveis com piscines exteriors, sauna o pista d'atletisme al terrat. També s'havien contemplat un aparcament subterrani i un hostal associats a les noves instal·lacions. Tot plegat ha quedat descartat després de les consultes preliminars i de derivar el projecte cap a un concepte més lúdic que competitiu.

Jordi Bros, director de Reus Esport i Lleure, ha matisat, però, que «el que no fem és treure un concepte d'obra concret, sinó que traiem una idea; cada licitador podrà fer la seva proposta, podrà ampliar metres quadrats de làmina d'aigua, de sales de fitness o de serveis, aquí hi surten uns mínims exigibles per part de l'administració».

El pas previ a l'actual van ser les consultes de mercat. Dels nou operadors privats del sector inicialment interessats, dos van acabar redactant un informe complet per donar el seu punt de vista sobre el projecte. A partir d'aquestes valoracions s'han eliminat requisits inicialment contemplats i se n'han afegit d'altres segons s'ha explicat aquest dimarts.

Imatge virtual del projecte original del complex poliesportiu
Les expectatives del projecte inicial s'han rebaixat els darrers mesos | Ajuntament de Reus

La innovació esportiva: classes a Reus amb els professors a l'estranger

El projecte contempla espais comercials, un bar-restaurant, la recepció, una infermeria, un magatzem, una ludoteca infantil, consulta de fisioteràpia, nutrició i cura personal, i un quiosc. A més, s'hi plantegen cinc sales diferents; una de fitness, una d'activitats dirigides, una de gimnàstiques dolces, una de «cicling» i una de grans dimensions que es podrà dividir en tres espais diferenciats.

Caldrà sumar-hi l'espai de recepció, els vestuaris per a diferents usos i diversos espais d'aigua. Hi haurà un vas principal, un de complementari, un d'infantil i lleure i una zona termal. Tot plegat, segons ha detallat el regidor d'Esports, Pep Cuerba, en un complex de 8.000 metres quadrats dels quals 5.000 quedaran construïts.

La licitació, ha afegit Cuerba, «deixarà l'elecció dels serveis a oferir entre les opcions previstes al criteri del licitador». El que sí que s'establirà és que «el centre ha d'oferir una àmplia franja d'horaris» i que serà l'Ajuntament qui n'indiqui la limitació de preus dels serveis que s'ofereixin.

Una de les premisses que es vol buscar és la innovació. Segons ha detallat Jordi Bros, «volem que hi hagi mitjans tecnològics que permetin la possibilitat de fer activitats compartides amb altres centres del territori estatal i europeu a través d'unes pantalles led; volem que el projecte també prevegi l'actualització permanent de les noves tendències en matèria esportiva».

El PSC carrega contra el projecte: «No és la piscina que la ciutadania espera»

«Aquesta no és la piscina que els reusencs i reusenques esperen del seu Ajuntament», ha etzibat Andreu Martín, portaveu del PSC de Reus, minuts després de la presentació del projecte. Unes dimensions que no la fan apte per a la competició, els preus dels serveis i l'impacte ambiental de la instal·lació són tres de les característiques que no agraden als socialistes.

Qualifiquen el complex previst d'unes instal·lacions «més pròpies del segle XX que no del segle XXI». Hi afegeixen, encara, la gestió privada, que «no és una bona fórmula, des del moment que l’Ajuntament ha de fer una alta aportació econòmica, a més de cedir els terrenys».

Consideren que els preus dels serveis —que el govern encara no ha fet públics— no són «adequats a totes les butxaques». Tampoc entenen que la piscina es projecti amb només 30 metres de longitud; «ja que s’hi posen, la podien fer de 50 metres, fet que atrauria els i les esportistes i ajudaria a potenciar la capitalitat de la ciutat».

Tot plegat, segons Martín, «demostra, un cop més, la poca ambició d’aquest govern i la visió reduccionista del seu model de ciutat». Pel que fa a l'impacte ambiental, el PSC carrega contra el fet que «en cap document del projecte es parli del tractament de les aigües i que les despeses energètiques previstes siguin escandaloses».