Com ja va passar fa més de mig any, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha tornat a oferir aquesta setmana al PSC un acord en els «grans temes de ciutat» i, com ja va passar fa més de mig any, Andreu Martín es mostra disposat a seure amb el govern municipal, però per fer un treball de fons. El batlle els ofereix un «govern de 21» que mantingui els socialistes a l'oposició, però donant suport al govern en qüestions clau; el PSC rep l'oferta amb escepticisme i reclama una relació bilateral.
[predef]reus-144[/predef]
Pellicer va anunciar, durant la seva conferència al Círcol de Reus, que la setmana vinent es reuniria amb el PSC per tornar a intentar establir un pacte estable en clau de ciutat al plenari municipal. Preguntat per la premsa, també va declarar que confia anar a Madrid, sigui al ministeri de Foment o a Adif, amb la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, i Sandra Guaita, regidora socialista —i per tant a l'oposició— que també és diputada al Congrés.
Martín explica que «va ser un oferiment nostre; li vaig dir que, si tenia la intenció de començar a moure's perquè es posin a l'agenda totes aquestes infraestructures, seria bo que la diputada de Reus al Congrés pogués participar d'aquestes reunions, estar al cas, i ajudar». Apunta, però, que primer cal establir què es vol reclamar per Reus. «Hi ha d'haver un treball de consens, no sempre hem tingut la mateixa visió».
Es refereix, per exemple, a l'estació intermodal al sud de l'aeroport; recorda que Pellicer «l'havia criticat moltes vegades per excessivament gran, i era una visió errònia; ara comencem a adonar-nos que l'aeroport pot fer de quarta pista del Prat i necessita una capacitat de mobilitat més important que tenir, simplement, una estació de ciutat». Amb la mateixa voluntat de fer un treball de fons entoma la reunió a la qual l'alcalde feia referència, que encara no ha estat convocada.
L'escepticisme del PSC
«La meva predisposició és que ens reunim, també trobo que és una mica tard, veurem si és un oferiment sincer o és un artifici, perquè que t'ho diguin quan ha passat més de mig any des de la constitució del govern...», reflexiona Martín. Afegeix que «amb la vicealcaldessa no ens hem reunit i no sé quantes vegades li he sentit dir que es volia reunir amb nosaltres, i amb l'alcalde serà la primera vegada; ens genera cert dubte sobre la sinceritat de l'oferta».
Tot i això, manté que col·laboraran «amb lleialtat a la ciutat», però sense oferir obediència o suport a cegues al govern municipal. «Hi ha temes en els quals no tenen lideratge, ni han treballat, i ara mateix hi tenen poca influència; no pot ser que ara vulguin que siguem nosaltres qui compensem tot el que no s'ha fet i donem per bo el que ha passat fins ara».
El portaveu socialista reclama que sigui una relació bilateral. «Nosaltres escoltarem, i entenc que si proposa això, també serem escoltats nosaltres; no es tracta d'escoltar-los en el que a ells els interessi i, en la resta, ser ignorats». Recorda alguna situació que s'ha viscut al plenari, on el PSC va presentar una moció respecte a la mobilitat sostenible que va ser rebutjada. «En aquesta conferència, dir que es vol crear una Zona de Baixes Emissions és radicalment contradictori».
Tot plegat fa pensar al cap de files socialista que «sembla més una qüestió comunicativa; d'alguna manera vol tenir certa oposició a prop quan li interessa i, quan no li interessa, despatxar-la sense escoltar ni debatre». Insisteix, però, que mantenen la seva voluntat de trobar-se amb el govern de Pellicer. «Que uns pressupostos o un pla d'acció municipal no ens semblin bé i els critiquem no és contradictori amb un treball per qüestions puntuals per arribar a un acord de 21 i, si pot ser de més, millor; és un model de governança que ara no es dona, i si fem una reunió, no servirà per gaire, però si en fem més, benvingudes».