L'independentisme reforça la seva majoria després de comptabilitzar el vot exterior

Ja s'han publicat els resultats del vot exterior a les eleccions del 14-F

Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral
Baixa participació en el vot exterior. | Europa Press

Aquest divendres s'han fet públics els resultats del vot exterior a les eleccions del passat 14 de febrer al Parlament de Catalunya. En total, 10.716 electors que es troben fora de Catalunya va exercir el seu dret a vot, de les 16.729 que ho van demanar. Aquestes votacions no han servit per canviar el nombre d'escons que cada partit va aconseguir el 14-F, ja que, en línies generals, s'ha votat en la mateixa direcció. De fet, s'ha consolidat la majoria independentista de vots amb un 51,7%. Això sí, també hi ha algun canvi significatiu, respecte a les votacions interiors.

Junts x Catalunya, 'guanyador' de les eleccions a l'exterior

Dels 10.716 vots exteriors, el partit que n'ha sumat més ha estat Junts x Catalunya, amb 2.731. En segona posició se situa el Partit Socialista de Catalunya (PSC) amb 1.939 vots, molt a prop d'Esquerra Republicana de Catalunya, que en suma 1.922. D'aquesta manera, la triple pugna entre Junts, PSC i ERC -els tres partits que lideraven les enquestes-, dona com a vencedor el partit de Carles Puigdemont en el vot exterior, a diferència de la victòria que va aconseguir Illa (PSC) a les votacions del 14-F.

Patacada de VOX

Una de les notícies destacades el passat 14-F va ser la irrupció de VOX a la cambra catalana. Sort ha tingut el partit d'Abascal de no dependre del vot exterior, ja que els resultats han estat molt inferiors als aconseguits el 14-F. Tot i convertir-se en la quarta força parlamentària, des de fora de Catalunya no han rebut massa suport, sent la setena força més votada amb 481 vots, per darrere d'En Comú Podem, la CUP i Ciutadans.

Els comuns se situen com el quart partit amb més suport a l'exterior amb 836 vots, mentre que els cupaires són a la cinquena posició amb 727 suports. Pel que fa al partit taronja, n'aconsegueix 704 i se situa com a segona força constitucionalista amb més vots. Finalment, el PP ha aconseguit només un 3,4% dels suports i el PDECat, que es va quedar sense representació al Parlament, un 1,8%. 

Majoria independentista i poca participació

D'aquesta manera, la majoria independentista pel que fa al nombre total de vots s'augmenta fins al 51,7%. I és que, només comptant el vot exterior, els suports als partits que apostes per la independència és del 55,4%. Això sí, el fet que més ha marcat les votacions dels catalans que es troben fora del país és l'altíssima abstenció. En aquestes eleccions han comptat amb una discreta participació del 4,2%, si tenim en compte que el Cens Electoral de Residents Absents (CERA) per a aquests comicis era de 255.163 persones.


Comentaris

envia el comentari