Imatge d'una persona comptant bitllets de 50

Pugen les pensions de viudetat i ja és oficial: quant es cobrarà a partir d'ara

La intenció és que s'equiparin a les pensions contributives de jubilació

El govern té intenció d'elevar les pensions de viduïtat. Estan entre les més baixes del sistema i pretenen donar-li una certa empenta. L'objectiu és equiparar-les amb el temps a les contributives de jubilació.

A la segona fase de la reforma del sistema de pensions es contempla aquesta millora. El govern, juntament amb els sindicats i el vistiplau de Brussel·les, la tirarà endavant.

En aquest sentit, l'Executiu va aprovar aquest augment a  les pagues de viduïtat a causa de la insistència d'EH Bildu. La portaveu de la formació al Congrés, Mertxe Aizpurúa, ha assenyalat que es tractava d'un avenç «molt important». També va destacar que a partir d'ara hi hauria «una millora substancial».

Quant pujaran les pensions de viduïtat?

A partir de l'any que ve, les pensions de viduïtat s'incrementaran fins a 126 euros. Així ho recull el pacte aconseguit entre l'Executiu i el partit basc per aconseguir el seu suport a la Cambra Baixa.

En principi, la millora sortirà des dels 40 euros al mes, que és el que rebran les persones que no tinguin cònjuge a càrrec seu. Arribarà als 126 euros quan sí que es tingui cònjuge a càrrec, segons va explicar EH Bildu en un comunicat. Això implicarà, per tant, un augment del 17% i del 30%, respectivament, que anirà creixent al llarg dels pròxims quatre exercicis.

Foto de les mans d'una dona gran
Les viudes passaran a guanyar fins a 126 euros més al mes | Arxiu

Actualment, la situació de les perceptores d'aquesta pensió és una mica precària. Aquestes prestacions estan considerades de les més baixes del sistema juntament amb les no contributives. Però, cal no oblidar que al nostre país la perceben una mica més de 2,3 milions de dones.

Amb l'actualització que promet el govern, doncs, escalaran entre 1.175 i 3.800 euros l'any. D'aquesta manera, es posaran pràcticament a la mateixa alçada que les pensions no contributives amb cònjuge a càrrec. Això els permetrà arribar el 2027 fins als 16.500 euros a l'any, recull el diari Las Provincias.

Segons aclaria la formació basca, l'increment serà del 17% per a les pensions individuals i del 30% per a les que tinguin càrrecs. Recorden que la pujada es farà de manera progressiva en quatre anys, sent la més pronunciada el 2024.

 

Els nous jubilats cobren una pensió més gran

Les millores entre els pensionistes es poden considerar pràcticament generalitzades. A principis d'any, s'aplicava un augment del 8,5% a la majoria d'aquestes prestacions, que s'ajustava al percentatge d'inflació de l'últim any.

Tot i això, l'Estadística de Pensions que publica el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, revela un altre increment. Els treballadors que van decidir retirar-se els últims mesos estan cobrant de mitjana 1.524 euros. Això suposa 100 euros més que els que van optar per fer-ho fa un any.

Imatge d'uns jubilats contents
Els perceptors d'una pensió de viduïtat veuran com les pagues milloren | GETTY IMAGES

Aquesta quantitat s'eleva fins als 1.623 euros en el cas dels que estiguessin exercint una tasca com a assalariats. Ens trobem davant d'una quantitat més alta on no es recullen els ingressos d'autònoms o professionals de la mar o del carbó.

Hi ha un fet que pot explicar aquesta tendència. I és que els nous jubilats venen de percebre als seus treballs uns salaris més elevats respecte als que van deixar els seus llocs de treball anteriorment. Per això, a l'hora de fer el càlcul, els surt una paga més alta.

Al país hi ha 6,33 milions de persones que en cobren una pensió de jubilació de la Seguretat Social. Però, en realitat, el nombre de pensionistes arriba als 10 milions. Ja que en aquesta classificació també hi tenen cabuda les prestacions de viduïtat, incapacitat permanent, orfandat i en favor de familiars. Això implica un desemborsament de l'Estat d'11.945 milions d'euros.