Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El polític i eurodiputat Carles Puigdemont, durant la presentació del seu llibre 'M'explico'

Puigdemont carrega contra la seva pròpia estratègia de 2017: «Fixar terminis no és intel·ligent»

L'expresident de la Generalitat apunta que establir uns terminis i «donar massa detalls» no són estratègies intel·ligents

El polític i eurodiputat Carles Puigdemont, durant la presentació del seu llibre 'M'explico'
Carles Puigdemont ha estat autocrític amb l'estratègia independentista amb «terminis» que es va seguir el 2017. | Catalunya Diari

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, concedia aquest dijous, coincidint amb el tercer aniversari del referèndum de l'1 d'octubre, una entrevista a 'Els Matins de TV3' des de la Casa de la Repúlica situada a Waterloo. En un dels moments de la conversa, dirigida per la periodista Lídia Heredia, Puigdemont va ser preguntat per la proposta per la independència que defensa Junts per Catalunya i, si l'estratègia per aconseguir aquesta finalitat s'havia d'assemblar a la presentada per Junts pel Sí a l'anterior legislatura, amb uns terminis màxims fixats en 18 mesos i cadascun dels passos temporitzats.

Puigdemont és clar: L'estratègia per terminis seguida el 2017 «no és intel·ligent»

Carles Puigdemont va ser molt contundent en respondre, fent una esmena a la totalitat d'aquesta estratègia que, de fet, és la que va guiar el Govern que va comandar entre el gener de 2016 i l'octubre de 2017, amb el suport dels grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP, que havien acordat prèviament aquest calendari pautat. «Una de les coses que hem d'aprendre és que fixar uns terminis no és intel·ligent», va respondre amb rotunditat l'expresident de la Generalitat i actual diputat al Parlament Europeu per Junts per Catalunya, a més de president d'aquesta formació.

En la mateixa línia, Puigdemont va dir que tampoc no veu «intel·ligent» el fet de «donar massa detalls d'algunes qüestions que després poden ser girades en contra nostra». Declaracions clares i diàfanes, doncs, d'un Carles Puigdemont que ha carregat contra l'estratègia que ell mateix va encapçalar quan, el 2017, i marcat pel termini dels 18 mesos, va convocar el referèndum d'autodeterminació i es va declarar la independència de Catalunya de manera fallida.

Insisteix en superar el 50%

En la línia de les declaracions de la resta de dirigents de Junts per Catalunya, Puigdemont se sumava a la idea plebiscitària de les eleccions: creu que l'independentisme ha de fer una proposta «si superem el llindar del 50% dels vots». «L'independentisme ha de dir què passarà si superem aquest 50% sobre el qual tothom ens diu que, si no el travessem, no podrem continuar», va expressar Puigdemont, fent al·lusió a una estratègia que ERC evita, en paraules del president del seu grup parlamentari, Sergi Sabrià, aquesta mateixa setmana.

Esmena a la totalitat, doncs, de l'estratègia que el mateix Puigdemont va seguir el 2017 i al·lusió, ara, a la idea d'una majoria de vots independentista que, si se supera, no deixa clar cap a quin objectiu permetran avançar. D'aquí a les eleccions del 14 de febrer, caldrà clarificar els possibles escenaris.