Els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín han presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional pel rebuig del Suprem a retirar les seves ordres de detenció i ingrés a presó a Espanya.
Arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Oriol Junqueras i el seu reconeixement com a eurodiputats, la defensa de Puigdemont i Comín demana «deixar sense efecte» les peticions de detenció per garantir la seva «llibertat de circulació per complir amb les seves obligacions com a diputats del Parlament Europeu». A més, també exigeix suspendre cautelarment «qualsevol altra mesura restrictiva a la seva llibertat», com les euroordres, que Bèlgica, de fet, ja ha aturat.
Preguntar els «dubtes» a Luxemburg
En el seu recurs al Constitucional, l'advocat Gonzalo Boye també planteja l'opció que els magistrats plantegin una pregunta prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre els efectes de la sentència del 19 de desembre en els seus clients.
En concret, Boye argumenta que la seva demanda s'hauria d'estimar totalment, però que si els magistrats tenen «dubtes» poden plantejar a Luxemburg si «la decisió de no aixecar les ordres de recerca, captura i ingrés a presó vulnera els drets fonamentals reconeguts a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea». El recurs d'empara al Constitucional arriba arran del rebuig del Suprem als recursos precedents de Puigdemont i Comín contra la seva ordre de detenció.
El detall que corrobora la decisió europea
Els eurodiputats independentistes Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín ja tenen perfil propi a la web de l'Eurocambra. Un dia després que el Parlament Europeu hagi comunicat internament que el 13 de gener prendrà nota oficialment de la seva condició d'eurodiputats, tots tres ja apareixen a la pàgina web de la institució, fet que demostra que la decisió europea segueix endavant malgrat l'oposició de la justícia espanyola.