L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha fet una crida a Espanya i les institucions europees a «abandonar la repressió de l'un i la complicitat de l'altre» i aprofitar les «noves oportunitats polítiques» que s'obren després de la sentència del TJUE sobre la immunitat d'Oriol Junqueras per «iniciar el camí de la mediació i la negociació».
«La justícia europea ha fet més per la resolució del conflicte que 2 anys de repressió de l'Estat i de silenci vergonyós de les institucions europees», ha dit. Puigdemont ha posat en valor la posició del president de l'Eurocambra, David Sassoli, en contrast amb la del seu antecessor. L'expresident ha emplaçat les institucions europees a «assumir la seva responsabilitat en la recerca d'una solució negociada i justa».
Tot i que la decisió de l’alt tribunal obre la porta del Parlament Europeu a Puigdemont i Comín, aquests encara no han pogut recollir les credencials que els reconeixerien com a eurodiputats, ni saben com o quan ho podran fer. «Sincerament, no sabem com funciona», ha explicat l’expresident i ha afegit que «hauria volgut fer-ho avui mateix» però no ha rebut cap trucada.
Puigdemont i Comín podran entrar a l'Eurocambra
L’Eurocambra ha aixecat aquest mateix dijous la prohibició d’entrar-hi que pesava sobre Puigdemont i Comín per l’euroordre, i Sassoli ha ordenat als serveis jurídics que analitzin les conseqüències de la sentència.
Mentre que Puigdemont ha lloat el paper de la justícia europea, també s’ha mostrat molt crític amb les altres institucions, i especialment amb l’anterior president del Parlament Europeu, Antonio Tajani: «Els serveis jurídics han treballat més pels interessos d’un estat que no pels dels ciutadans europeus. L’anterior presidència sabia perfectament que teníem dret a participar en la política europea des del primer dia, però va preferir posar en perill la imatge del Parlament Europeu i negar-nos l’accés de manera il·legal».
Tot i que Puigdemont ha donat per fet que la sentència li atorga la condició d’eurodiputat, no ha deixat clar si creu que la immunitat que aquesta posició comporta li permetria tornar a Catalunya i, en aquest supòsit, tornar-se a presentar com a candidat a la presidència de la Generalitat. «Hem lluitat molt per ser al Parlament Europeu», ha assegurat, subratllant que la seva prioritat ara és poder exercir com a eurodiputat.
S'ha referit a la sentència de Torra
L’expresident també s’ha referit a la sentència condemnatòria i inhabilitació —anunciada aquest mateix dijous— del seu successor Quim Torra per negar-se a retirar els llaços grocs de la façana del Palau de la Generalitat. En to irònic, Puigdemont ha titllat de «casualitat» que la sentència de Torra s’hagi anunciat hores després de l’anunci del TJUE. En la mateixa línia, ha recomanat al Tribunal Suprem «llegir-se bé el recurs» de Torra: «No sigui que arribi una altra garrotada. Tindrem un president inhabilitat per una pancarta? Per una pancarta que demana la llibertat del senyor que no hauria d’haver estat a la presó?».
Tot i parlar d’«oportunitats polítiques» que s’obren amb la sentència, Puigdemont ha refredat la possibilitat d’un acostament amb el PSOE per fer possible la investidura de Pedro Sánchez. «El PSOE no té cap interès de parlar amb nosaltres, cosa que em sembla un error», ha explicat. L’expresident ha afegit que els vots de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats «no serien a canvi de res, ni tampoc a canvi de gairebé res».
L’exconseller Comín, que ha acompanyat Puigdemont en tot moment durant la compareixença, ha intervingut per negar «cap competició» entre els líders independentistes empresonats i els exiliats «per veure qui té la millor estratègia jurídica», i ha assegurat que en tot moment les estratègies han estat coordinades. «La nostra estratègia intenta ajudar els que són a la presó i ens alegra que la seva estratègia ens hagi beneficiat», ha explicat.