Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Carles Puigdemont en primer pla, amb les ulleres posades i el micròfon davant

Puigdemont, a 'La lluita a l'exili: «Hi ha una part d'ERC a qui interessa el conflicte dins l'independentisme»

L'expresident de la Generalitat diu que «el conflicte no s'evitarà negociant» i que els republicans «obliguen a competir per l'hegemonia»

Carles Puigdemont en primer pla, amb les ulleres posades i el micròfon davant
Carles Puigdemont publica aquest dijous la segona part de les seves memòries. | Cedida

El líder de JxCat, Carles Puigdemont, assegura que «em fa la sensació que hi ha una part d'ERC a qui interessa el conflicte dins l'independentisme». En el segon volum del seu llibre amb Xevi Xirgo, 'La lluita a l'exili' —que arriba aquest dijous a les llibreries—, Puigdemont assenyala que els republicans «volen una confrontació, sí. Però la volen amb JxCat i amb una part de l'independentisme, no pas amb l'Estat espanyol».

L'expresident de la Generalitat assegura que «a Catalunya s'ha instal·lat l'estat de la por, i això està perjudicant la política». En aquest sentit, defensa que Brussel·les és «un espai de llibertat» i que els que volen «parar» per allargar la mà a Madrid «són uns ingenus». «El conflicte no s'evitarà negociant. Amb Espanya sempre trobarem una paret», afirma Puigdemont. L'eurodiputat també diu que JxCat «haurà d'entrar en mode de batalla electoral amb ERC» perquè no hi ha «més alternativa». ERC, pensa Puigdemont, «obliga a competir per l'hegemonia» amb les seves decisions en una lluita «partidista» i «inadequada».

Oriol Junqueras i ERC, l'ase dels cops

Carles Puigdemont es defensa dels qui consideren que els del seu espai són uns «intransigents» i afirma que «sempre» ha intentat «evitar el trencament» i protegir el mandat del 21-D. El llibre assenyala l'entrevista d'Oriol Junqueras a 'Le Fígaro' —on el republicà va dir que es va quedar a Catalunya per «un sentit de responsabilitat»— com a punt d'inflexió. «Ens estem carregant l'1-O. Tota la feina que hem fet se n'està anant a fer punyetes», reflexiona Puigdemont aquell gener del 2019.

De fet, al llibre s'explica que Puigdemont i Junqueras estaven preparant un article conjunt a la premsa internacional pels dies previs a l'inici del judici de l'1-O. Arran de l'entrevista al diari francès, l'expresident va optar per donar per trencades les converses sobre aquest tema amb el republicà. «Ho sento però això s'ha acabat, no puc més», li va dir a la secretària general d'ERC, Marta Rovira. També la va advertir que, un cop sortís la sentència, ell ja «no callaria més».

«És una tragèdia que anem separats i ens barallem», diu Puigdemont, que considera que ERC ha impulsat «una estratègia d'ofegament de l'exili». «Comín n'és conscient», afirma. En les reflexions a 'La lluita a l'exili', Puigdemont aposta per «passar a l'ofensiva» i es queixa que ERC no vol confrontació amb l'Estat malgrat que això és «l'única eina» que considera que tenen. «Si hagués sabut que el principal objectiu d'ERC era el partit, m'hauria pogut estalviar l'exili», confessa.

L'expresident se sent «moralment obligat a no desaparèixer»

Puigdemont assegura que cal «obrir una nova etapa» i preparar «relleus» en la política catalana, però també defensa que s'ha sentit «moralment obligat a no desaparèixer, per responsabilitat». Del president Quim Torra diu que «a vegades s'ha sentit superat, i amb raó». Sobre les expectatives de JxCat a les urnes, admet que potser els tocarà «passar una temporada als quarters d'hivern». Però es mostra convençut que no hi ha «cap alternativa» a l'estratègia de la confrontació democràtica.

Al llibre, Puigdemont explica que en els seus primers mesos de govern, Pedro Sánchez va intentar obrir una via de contacte amb ell a través de José Luis Rodríguez Zapatero i un intermediari que manté en l'anonimat. Puigdemont fins i tot va pactar amb ells un missatge per clamar els ànims durant la crisi dels llaços grocs. Però les converses no es van concretar. «De moment Pedro Sánchez ha decidit frenar», explica Puigdemont a Xirgo, afirmant que l'intermediari li havia dit que el socialista «tenia pànic que aquestes converses se sabessin». Malgrat parlar també en alguna ocasió amb Pablo Iglesias, el llibre no relata més aproximacions amb la Moncloa.

«Deixem-nos de fantasies. No hi haurà un govern espanyol —encara que hi hagi Podemos— que s'assegui a negociar amb nosaltres un referèndum», insisteix Puigdemont. «La via indolora, sense confrontació, de bon grat, no existeix», remarca, afirmant que el límit sempre serà la violència, que no tolerarà «en cap cas».

L'agenda internacional de Puigdemont

Al llibre, Xirgo relata la intensa agenda internacional de Puigdemont a l'exili, inclosos els seus primers viatges fora de Bèlgica, com els de Dinamarca, Finlàndia, el Regne Unit o Suïssa. També s'hi inclouen les memòries del 130è president durant el seu temps a la presó de Neumünster, on assegura que va ser molt ben tractat per funcionaris i interns. Això sí, del seu temps a la presó, Puigdemont en surt més convençut de l'opció de l'exili.

«La presó és una pèrdua de temps molt lamentable, no serveix per a res», diu al llibre. «No tinc cap vocació de màrtir, sinó de lluitador, i el lluitador fa tot el que pot per evitar ser màrtir», defensa.