La situació de Carles Puigdemont es torna cada vegada més complicada. L'expresident resta a l'espera de la resolució sobre la immunitat d'Oriol Junqueras, la possibilitat d'unes eleccions catalanes i la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la seva extradició. A més, la gota que vessa el got és que, el febrer del 2020, a Carles Puigdemont li caduca el DNI.
Els tràmits per renovar el DNI impliquen trepitjar territori espanyol
Segons fonts del mitjà 'El confidencial', el dia 3 de febrer venç la validesa del DNI de Carles Puigdemont, just el mateix dia en què el TJUE haurà de resoldre la seva extradició. En cas que el tribunal dicti a favor de l'expresident, no es farà l'extradició i no serà entregat a Espanya, però el DNI caducarà i no podrà renovar-lo. Els tràmits per renovar aquest document només es poden fer en dependències policials que es trobin en territori espanyol, de manera que hauria de trepitjar Espanya, fet que el portaria a ser detingut.
El problema principal és que amb el DNI caducat, Puigdemont tindrà menys llibertat de moviments i dependrà del seu passaport. Tot i això, en una entrevista a TV3 va assegurar que aquest altre document li caduca més tard del 2020, encara que també arribarà el dia en què venci la seva validesa. Per renovar un passaport a l'estranger, cal acudir a un Consolat espanyol i presentar aquest document o el DNI en vigor.
Pel que fa a eleccions i votacions, el fet de tenir el DNI caducat no suposa cap impediment. Malgrat viure a l'estranger i tenir el DNI caducat, Carles Puigdemont podria presentar-se com a candidat qualsevol mena d'eleccions, a excepció de les municipals. Per a acudir a les urnes tampoc hi hauria problemes, ja que sempre que es presenti el document original, estigui caducat o no, es pot exercir el dret a vot.